Saskia Pinas MellaCare

Over mij

Terwijl ik mijn over mij pagina aan het bewerken ben luister ik onder het genot van een kop verse Marokkaanse muntthee naar een mix van Jazz, Soul, rap tot een verdwaalde countrynummer.

Ik ben aan het brainstormen wat ik over mezelf kan vertellen, zodat jij lezer, mij beter leert kennen. Wie is Saskia Pinas en wat kan zij eventueel voor mij betekenen. Wat drijft mij om een eigen onderneming binnen de beauty en health branche te runnen. Wat zijn mijn dromen, verlangens, missie? Kortom wat houdt mij bezig?

Ik houd van diversiteit, niet alleen in muziekgenres, de boeken die ik lees, maar ook in mijn werk als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste, de omgang met diverse mensen en etnische groepen. Ik heb een brede interesse zolang het maar interessant genoeg is en mij verder kan helpen mijn kennis en vaardigheden te vergroten, een betere ondernemer, huidtherapeut, mens te worden. Lees ik alles wat los en vast zit van ondernemerschap, financiën tot hoe je dichterbij komt bij je spirituele ‘ik’, hoe blijf je in balans, Yin – Yang.

Afwisseling in mijn werk en dagelijkse leven, het beoordelen van een situatie of persoon doe ik graag aan de hand van de situatie die op dat moment speelt. Maar soms laat ik mij teveel meevoeren door de waan van de dag of de mensen uit mijn directe omgeving. Loop ik soms te ver vooruit op de zaken, door zelf invulling te geven zonder de mogelijkheden en feiten te hebben onderzocht.

Stapel boeken MellaCare

Onzekerheid

Soms kan mijn onzekerheid keihard toeslaan. En begin ik aan mezelf te twijfelen. Ben ik wel goed bezig? Is mijn kennis wel voldoende? Heb ik wel genoeg ervaring? Breng ik mijn kennis wel op de juiste manier over: vertel ik niet teveel of zelfs te weinig? Omdat ik alles zo perfect mogelijk wil doen en alles wil weten voordat ik ermee aan de slag kan, ontwikkel ik mij te langzaam en luister ik naar anderen die denken het beter te weten, zonder ervaring in het veld te hebben. What a waste of time and energy.

Twee weken geleden woonde ik het webinar van Judith Kaart bij over belemmerende overtuigingen. Ik heb hier een hoop van, waar ik dagelijks mee aan het stoeien ben.
In haar webinar had Judith het over Byron Katie, never heard of this woman before. Hoe zij omging met de overtuigingen die je over situaties en mensen hebt. Ik besloot naar aanleiding van het webinar het boek van Byron Katie “The Work”, aan te schaffen. In het begin dacht ik waar heeft dit mens het in hemelsnaam over, al dat vage gepraat over spiritualiteit, een level hoger dan waar ik mij nu bevindt. Ik ben zelf spiritueel aangelegd, maar dit was zelfs voor mij soms een beetje te zweverig. Desondanks heb ik The Work gelezen, het boodt mij nieuwe inzichten en bevestiging. Nu nog de vragen implementeren in de praktijk. Om van die belemmerende overtuigingen af te komen.

Om de balans in mezelf en in de buitenwereld weer op te zoeken, zonder ik mezelf af om te achterhalen wat mijn doel, mijn missie ook alweer zijn. Waarvoor doe ik dit allemaal? Wat voel ik intuïtief aan? Wat zegt mijn onderbuikgevoel? Is dit wat ik wil? Is dit mijn diepste verlangen? Of doe ik dit omdat een ander dat vindt of omdat ik gewoon weg niet weet welke richting ik op moet en maar wat doe, in de hoop dat ik ooit de juiste richting in sla. Mocht je mij een keer tegen het lijf lopen en een beetje afwezig overkom op je, begeef ik mij waarschijnlijk in een andere dimensie. Even een reset momentje voor mezelf.

OVER MEZELF

Ik ben Saskia Pinas, 47 jaar en moeder van een tienerzoon. Zoals ik al eerder aangaf ben ik huidtherapeut en schoonheidsspecialist. Na 2 jaar de HBO- verpleegkunde opleiding aan de Hogeschool Rotterdam te hebben gevolgd. Ging ik opzoek naar een andere uitdaging binnen de gezondheidszorg. Dit deel van de gezondheidszorg was niet voor mij weggelegd. De uitdaging vond ik in het grootste orgaan van de mens, de huid.

Ik heb altijd in de zorg willen werken, maar dan wel als eigen baas. Het lonken naar de wereld van ondernemerschap zat er blijkbaar al vroeg in, maar het besef kwam pas na de middelbare school. Ik koos beroepen waar ik kon werken met de huid, beroepen waar je de tijd en aandacht hebt om aan je cliënt te  besteden en naar zijn of haar verhaal kunt luisteren. 

 

Handelen vanuit het oogpunt van de cliënt. Sluit beter aan bij mijn manier van werken en persoonlijkheid. Geen hijgende en zeurende werkgever of manager in mijn nek. 

Theorie en praktijk meteen in de praktijk kunnen toepassen, dat is meer mijn ding. Ik ben een denker, soms een beetje teveel, maar ook een doener.

Find your real purpose in life

HANDELEN VANUIT HET PERSPECTIEF VAN DE KLANT 

Mijn huidproblemen vallen in het niet bij de huidproblemen die ik later in mijn loopbaan als huidtherapeut ben tegen gekomen. In de loop der jaren heb ik leren relativeren wat er echt toe doet. Is de cliënt gebaat bij een behandeling of advies om zo het huidprobleem aan te pakken of een combinatie van beiden? 

Handelen vanuit de cliënt: Wat zie ik? Voel en hoor ik? of wat wordt er juist niet gezegd, maar is wel relevant voor een volledig beeld. Op basis hiervan stel ik mijn advies of behandelplan op.

Ik ben altijd bereid een ander te helpen, maar ik kan niet toveren. Het kan soms frustrerend zijn als er onrealistische verwachtingspatronen door een cliënt worden geambieerd. Maar dat is de uitdaging van het vak. Hoe goed je ook mag zijn in je vak, de natuur geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen.

                                    “Handelen vanuit het perspectief van de klant”

Sinds mijn studentenperiode die ik in het ziekenhuis ben gestart, stond één ding voor mij vast en dat was dat ik wilde werken met de etnische huid. Toen ik de opleiding tot verpleegkundige volgde op mijn 20 ste, was de etnische huid al een onderbelicht onderwerp. Tegenwoordig na 20 jaar komt er eindelijk steeds meer aandacht voor deze doelgroep.

FOLLOW YOUR OWN PATH AND LEAVE A TRAIL!

Silhouet donkere vrouw continent Afrika

Etnische huid

Mensen met een getinte huid konden en kunnen niet rekenen op professionals die wisten hoe je een etnische huid het beste kunt analyseren, behandelen, welke producten en medicatie wel of niet tot complicaties kunnen leiden. Maar de kennis en ervaring, documentatie is nog te summier onder de doelgroep zelf en onder de professionals in zowel de cosmetische en medische branche. En circuleren er hardnekkige fabels als een donkere huid is dikker dan een witte huid en een persoon met een donkere huid kan geen huidkanker ontwikkelen. Of een donkere huid kan niet verbranden.

In de jaren tijdens mijn studie tot heden heb ik mij meer verdiept in het mechanisme van de huid, wat onderscheid of doet de huid overeenkomen t.o.v. een Caucasische of een Aziatische huid. En huidaandoeningen die zich hoofdzakelijk manifesteren in een getinte huid. Welke zijn het en hoe kan ik als huidtherapeut een rol van betekenis in deze spelen?

Het herstellen, genezen van de huid of het verwijderen van bijvoorbeeld ongewenste lichaams- of gezichtsbeharing kost tijd en geduld. Geduld die soms ver te zoeken is als je een huidprobleem hebt en je hiervan af wilt na jaren mee te hebben rondgelopen. Kan nu éénmaal niet in 4 behandelingen worden opgelost. Als ik kon toveren had ik voor iedere cliënt die mijn praktijk bezocht een super gave huid getoverd. Maar helaas, deze handeling is alleen voorbehouden aan de goede feeën in sprookjes. 

Door de jaren heen, heb ik diverse behandelingen en producten uitgeprobeerd. Behandeltechnieken toegepast waarbij de cliënt de meeste baat bij heeft. Niet een makkelijke opgave in het woud van vele merken, apparaten, waar je de meest complexe huidproblemen mee kunt behandelen en in een etnische huid, niet altijd een voorspelbare huidreactie oplevert.

In de 10 jaar dat ik onderneem in mijn eigen praktijk in Rotterdam, heb ik mijn stempel op de wijze van behandelen gedrukt, hoe ik communiceer met mijn cliënten, welke voorwaarden ik stel aan de producten en apparaten waar ik mee wil werken. Wat de effecten zijn van de toepassing of combinatie van bepaalde producten, apparatuur, etnische afkomst, fysieke toestand van de cliënt en culturele gewoontes. Deze cocktail van factoren, kan tot verrassende resultaten leiden.

Door de jaren heen, heb ik diverse behandelingen en producten uitgeprobeerd. Behandeltechnieken toegepast waarbij de cliënt de meeste baat bij heeft. Niet een makkelijke opgave in het woud van vele merken, apparaten, waar je de meest complexe huidproblemen mee kunt behandelen en in een etnische huid, niet altijd een voorspelbare huidreactie oplevert.

Ik heb mij daarom ook toegelegd om een opleiding, eSkinAcademy, over huidaandoeningen, op te richten,  die hoofdzakelijk voorkomen bij mensen van niet- westerse origine. Het verbreden van de kennis van professionals die werkzaam zijn in de beauty en paramedische branche.


Saskia Pinas

Huidtherapeut & schoonheidsspecialist, 2023