acne conglobata pigmentvlekken gezicht donkere man

Acne

Acne is een verzamelnaam van diverse huidaandoeningen, die gepaard gaan met "puisten". Deze kunnen in het gezicht, rug, schouders, decolleté, borst voorkomen.

Acne komt voornamelijk voor bij jongeren, in de puberteit. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol bij het ontstaan en instandhouden van deze huidaandoening. Ook op latere leeftijd, 30+, 40+ kan acne ontstaan. Hormonen (vrnl. bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap), stress, ziekte, make up gebruik, verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten (o.a. reinigers, lotions, crèmes/zalven), werkomgeving, kleding, sportuitrusting, verstoord voedingspatroon, bepaalde medicamenten, na het stoppen met anticonceptie, bepaalde beroepen kunnen acne in de huid veroorzaken. Beroeps- en sportgerelateerde klachten kunnen ook acne in de huid veroorzaken.

Het ongemak, waarmee deze aandoening gepaard gaat, kan ook psychosociale problemen veroorzaken. Deze kunnen de acne zelfs langer in stand houden.


Welke vormen van acne zijn er?

Acne kent een wisselend verloop van mild tot ernstig verloop. Alle vormen van acne zijn voor de drager erg en kunnen tot psychosociale klachten leiden. Een van de ergste vormen van acne is acne fulminans, deze vorm van acne die gepaard gaat met acute pijnlijke zweren, koorts, fysieke pijn, korstvorming.  Het tegenovergestelde is acne vulgaris, die de meeste jongeren doorlopen, deze vorm van acne gaat gepaard met white- en blackheads, af en toe een enkele ontsteking, kans op de vorming van littekenweefsel is minimaal.

 • Chlooracne
  Zeldzame vorm van acne, veroorzaakt door gechloreerde koolwaterstofverbindingen. Komt voornamelijk in landbouwgebieden voor waar dioxine houdende landbouwgif in voedsel terechtkomt.
 • Acne vulgaris (jeugdpuistjes)
  Een overproductie van de talgklier in de haarzakjes, raken de haarzakjes overvol. Dit zorgt voor mee-eters.
 • Acne fulminans
  Vorm van acne die gepaard gaat met acute pijnlijke zweren, koorts, fysieke pijn, korstvorming.
 • Acne cosmetica
  Witte, rode, dikke bultjes net onder het huidoppervlak. Die soms gepaard gaan met pustels en papels, zelden gaat deze vorm van acne gepaard met ontstekingen. De huid voelt bij aanraking onregelmatig aan. 
 • Acne excorieé
  Komt voor bij klanten die dwangmatig acne puistjes open krabben. Wordt vaak gezien bij jonge meiden en vrouwen.
 • Acne mechanica
  Regelmatige of constante druk, wrijving en warmteontwikkeling, kunnen tot acne mechanica leiden. Synthetische kleding (slechte ventilatie), sport en/of werkuitrusting, kunnen hiertoe aanleiding geven. 
 • Acne conglobata (et cystica)
  Een ernstige vorm van acne, die gepaard gaat met papulopustels, die over kunnen gaan in cysten, infiltraten en littekenvorming. Acne vulgaris kan overgaan in acne conglobata. Deze vorm van acne ontstaat in de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Zonder tijdige en de juiste behandeling kunnen er littekens ontstaan.
 • Acne papulopustulosa
  Acne papulopustulosa, gaat gepaard met voornamelijk pustels, waar pus uitkomt. De papels en pustels zijn rood, pijnlijk en gaan makkelijk open bij aanraking. Het gebruik van afsluitende cosmetica en huidverzorgingsproducten kan de ontstekingen doen verergeren. Ook het verkeerd verwijderen of open krabben ervan.
 • Acne neonatorum/infantum
  Deze vorm van acne kan zich bij zuigelingen/ peuterleeftijd na 3-6 maanden voordoen, maar ontstaat doorgaans in het 2e levensjaar. Acne neonatorum/infantum, wordt vooral bij jongens gezien, op de wangen in de haarzakjes (follikel). Papels, pustels en comedonen zijn de opvallendste huidreacties.
 • Acne venenata
  Acne veroorzaakt door vette producten op basis van minerale oliën), komt met regelmaat voor bij creoolse mensen. Ook bij jonge kinderen, waarvan de ouders de huid dagelijks insmeren met minerale oliën die de huid afsluiten. Denk aan vaseline, paraffine, of andere olie/vet soorten die niet of nauwelijks uit plantaardige ingrediënten bestaan.
 • Acne ectopica
  Hidradenitis Suppurativa, komt m.n. voor op locaties met veel zweetklieren, zoals de oksels, liesstreek.
 • Acne comedonica
  In grote aantallen komen comedonen, voornamelijk blackheads in het gezicht, op de borst en rug voor. De comedonen raken zelden ontstoken.


Waar kun je acne aan herkennen?


 • Puistjes (white- en blackheads, gesloten comedonen)
 • Pustels en papels (holtes gevuld met pus)
 • Filtraten (onderhuidse verhardingen)
 • Ontstekingen
 • Pigmentvlekken
 • Roodheid
 • Littekens
 • Korstvorming

Om acne in een getinte en witte huid effectief te kunnen behandelen, wordt er zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke huidverzorgingsproducten op basis van hoogwaardige ingrediënten, voedingssupplementen, voeding- en leefstijladvies.

                                                                                     rest-acne-littekens-na-doormaken-acne-conglobata-gezicht-arabische-vrouw

Behandelen

Het behandelen van "puistjes" bij jongeren en volwassen, vindt aan de hand van een behandeltraject plaats. Welke wekelijks, tweewekelijks of maandelijks kan plaatsvinden. De frequentie is afhankelijk van de ernst van de acne, leefpatroon van de cliënt, product gebruik voor thuis (worden tijdens een intakegesprek geadviseerd). Het is raadzaam, tijdens de behandeling de geadviseerde producten te gebruiken, voor een sneller herstel van de huidaandoening. Deze acne producten dienen na het doorlopen van het behandeltraject, nog een aantal maanden door gebruikt te worden, om een eventueel terugval tot een minimum te beperken.

De acne behandeling wordt uitgevoerd i.c.m. medische peelingen, microdermabrasie, dermapen (alleen bij acne littekens). De behandelingen worden per cliënt afgestemd op de conditie van de huid. Indien er pigmentvlekken en/of acne littekens aanwezig zijn, wordt deze huidaandoeningen in een later behandeltraject behandeld.

Behandelingen bij de huisarts of dermatoloog


De huisarts of dermatoloog zal acne voornamelijk met medicatie voor in- en/of uitwendig gebruik behandelen. Het fysiek aanpakken van comedonen, pustels is eerder het werk van een huidtherapeut of een schoonheidsspecialiste met een aanvullende cursus.  Voedings-, leefstijl-, en productadvies vormen ook een onderdeel van het behandeltraject, aspecten die niet over het hoofd gezien mogen worden.


Vergoeding


Medische (para) medische huidbehandelingen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding uit het aanvullende zorgpakket. De hoogte van de vergoeding is terug te vinden in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Of informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar. MellaCare is aangesloten bij de Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en is BIG- erkend. Alle behandelingen die in aanmerking komen voor een vergoeding, dienen op de dag van de behandeling in de praktijk te worden afgerekend. Na het voldoende van de betaling wordt de factuur per mail verzonden aan het bij ons bekende e-mailadres. 


Saskia Pinas, huidtherapeut & schoonheidsspecialist,  mei 2018