De Afrikaan (lees: Ethiopiër zou alle mensen met Afrikaanse roots vertegenwoordigen), komt er het 'allerslechtst' vanaf. Met termen als: lui, dom, kleine herseninhoud, kan pijn verdragen. En hoe raad je het; de Kaukasische mens (ontleed van de mensen die in en rondom het Kaukasische gebied woonden en een zeer lichte huid (bijna doorzichtig), haren en ogen hebben, werden gezien als het mooiste en intelligentste van alle 5 de etnische groepen, zij vertegenwoordigen de witte man en vrouw.
Op basis van deze aannames werden en worden etnische groepen nog steeds gescreend, diagnoses afgenomen, aandoeningen behandeld (of blijven zelfs onbehandeld, want er zou niets aan te doen zijn), de manier waarop medische onderzoeken worden opgezet en uitgevoerd. De daaruit voortkomende protocollen en richtlijnen worden ontwikkeld, ontwikkelen van (medische) apparatuur en medicatie, inrichten van medische opleidingen, voorlichtingsmateriaal tot stand komt. Hebben allen hun oorsprong ontleend van onderzoeken verricht door deze ‘pseudo’ wetenschappers. Een gemiste kans om schoon schip te maken. De kennis ligt voor het oprapen, maar waarom vasthouden aan het aloude bekende?
Voor mij waren o.a. eerder genoemde ontdekkingen, een totale deceptie. Ik heb altijd een voorliefde voor de medische wereld en de wetenschap gehad en onder de indruk van mensen die zich bezighielden met de wetenschap. Ik was in de veronderstelling dat meten = weten, dat wat er onderzocht wordt ook correct getoetst is onweerlegbare feiten en daar geen speld tussen te krijgen is. Wat was ik naïef in mijn tienerjaren, nu weet ik wel beter. Er zou kritischer gekeken en gehandeld moeten worden naar 'wetenschappelijke' studies.
- Vertegenwoordiging van alle etnische groepen
- Betere afspiegeling van de populatie per etnische groep
- Beter uitgevoerde valide uitgevoerde onderzoeken naar veel voorkomende (huid) aandoeningen die hoofdzakelijk gezien worden bij mensen die behoren tot de etnische groepen van Afrikanen/ Caraïben, Aziaten, Native Americans, Latijns- Amerikaans.
- Verbeteren en vergroten van het vertrouwen naar bovenstaande etnische groepen, m.n. onder de zwarte gemeenschap, gelet op misstanden uit het verleden van onrechtmatige en onmenselijk uitgevoerde experimentele onverantwoorde ‘medische’ onderzoeken verricht zijn op donkere mannen, kinderen en vrouwen.
Harriet Washington, publiceerde een boek over medische misstanden, Medical Apartheid, onder Afrikaans Amerikanen, waarin zij onderzoek verrichte naar misstanden tijdens de slavernij periode onder tot slaaf gemaakten tot in de jaren 70. Een gedetailleerd boek met 20 jaar aan data.
Medical Apartheid, door H. A. Washington, zware en pijnlijke inhoud,
medische misstanden onder het zwarte deel van de Amerikaanse
bevolking.
‘One size doesn’t fits all’
Gevolgen van eenzijdig handelen
De gevolgen van deze eenzijdige handelwijze, leidt er vandaag de dag nog steeds toe dat onschuldig ogende ziektes ontaarden in chronisch verloop. De vele medische experimenten hebben er weinig toe geleid dat de zorg, nazorg, preventie voor mensen van kleur verbeterd is.
Het principe One size fits all, wordt te vaak klakkeloos ingezet. Medische resultaten, waarbij de onderzochte kandidaten hoofdzakelijk uit witte mannen bestaan, worden 1-op-1 toegepast op andere etnische groepen. Deze aanpak, handelwijze, gebrek aan kennis, inzicht, ervaring, bagatellisatie, aannames leidt tot onnodige misdiagnoses, onjuiste interpretaties. Met als gevolg: psychische schade, onnodige zorgkosten, verlies van inkomsten, isolatie, fysieke beperking, dagelijkse ongemakken, stigmatisering.
En dit brengt mij uiteindelijk tot de aanleiding waarom ik deze blog heb geschreven.
Net zoals dat ik tegen het artikel over borstkanker bij donkere vrouwen liep, kwam ik het verhaal van de laatste jaren van Bob Marley, de doodsoorzaak van zijn vroegtijdig overlijden op 36- jarige leeftijd tegen.
King of reggae
Wie kent het reggaenummer van de King of Reggae Bob Marley nou niet!?:
Get up, stand up! Stand up for your rights! Don't give up the fight!
Dit nummer heeft natuurlijk helemaal niets met huidkanker te maken. Maar de eigenaar van dit nummer, overleden is aan de gevolgen van huidkanker. Een wondje onder één van zijn tenen, bleek later geen voetbal blessure, maar het begin van het einde, een melanoom.
Je moet dit nummer meer zien als een strijdlied! Gezien worden door de medici die nog te weinig erkennen dat huidkanker ook voorkomt in de gekleurde huid. Ondanks dat de wereldpopulatie (7.3 bilj.) voor meer dan 50% uit mensen van kleur bestaat, het aantal huidkanker slachtoffers vele malen lager liggen dan in de witte populatie wordt. De mortaliteit en morbiditeit daarentegen hoger liggen dan in de witte populatie. Is er tientallen jaren geen aandacht in onderzoeken aan besteed. Ondanks de toegenomen aandacht, blijft preventie, voorlichtingsmateriaal achter op nieuwe ontwikkelingen.
Wees proactief! En kom op voor jouw gezondheidsbelangen!
๐๐พ '25% lagere overlevingskansen bij mensen van kleur'
Huidkanker in de gekleurde huid
Ondanks het lage percentage huidkanker gevallen dat voorkomt onder mensen van kleur, Amerikaanse studies uit 2009-2021, waarvan de respondenten bestonden uit zwarte Amerikanen, Latijns- Amerikanen, Aziaten, Indianen. Bleek na onderzoek dat het overlevingscijfer onder deze doelgroep in vergelijking tot witte Amerikanen, een kwart procent lager ligt.
1-2% van de zwarte Amerikanen, 2-4% van de Aziaten en 4-5% van de Latijns- Amerikaanse, 4.4- 5.9% Indianen (in Amerika en Alaska) 2 bevolkingsgroep, wordt getroffen door een vorm van huidkanker. Deze laatste groep, is overigens hard op weg om de grootste groep in Amerika te worden die getroffen zal worden door een vorm van huidkanker, groter dan onder witte Amerikanen.
De populatie van niet witte burgers in de VS en daarbuiten, die een vorm van huidkanker zullen ontwikkelen in hun leven treft voornamelijk de licht gekleurde populatie, die genetisch niet verwant zijn aan Europeanen. Dit neemt niet weg dat mensen met net iets meer melanine in de epidermis niet getroffen kunnen worden door een vorm van huidkanker.
2 https://gis.cdc.gov/Cancer/USCS/#/Demographics/