Wat doen voedingssupplementen voor jouw lichaam?
De zin of onzin van voedingssupplementen naast een "gezonde voeding". De regel is bij een gezonde uitgebalanceerde voedingspatroon is het gebruik van voedingssupplementen niet noodzakelijk.
Helaas bevat de voeding in westerse landen en de voeding die vanuit het westen geïmporteerd wordt naar Caraïbische en Afrikaanse landen te weinig macro-, micro- en fytonutriënten, voor een evenwichtige balans. Het veelal bewerkte voedsel, bevat een teveel aan van verkeerde stoffen en te weinig van de goede stoffen. Het onnodig toevoegen van suikers, zouten, smaakmakers, doen de smaakpapillen afstompen, het bloed en spieren verzuren.
Een ideaal recept voor het ontwikkelen van (chronische) ontstekingen, die kunnen ontaarden in allergieën, intoleranties, verschillende vormen van kanker, hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk. Het leiden van een onregelmatig leven, ongezonde leef- en eetgewoontes, stressvol leven.
Kunnen voor een aanjagend effect op lange termijn zorgen. Bij het ontstaan van tekorten in de mineralen en vitamine huishouding geeft het lichaam geleidelijk aan signalen af. Vage klachten worden chronische klachten. Kortom voedingssupplementen zijn nodig om de lichaamsprocessen goed te laten functioneren.
Bron:
https://www.drogespieren.nl
https://www.nasw.org/article/vitamin-d-levels-determined-how-human-skin-color-evolved
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/177663-vitamine-d-tekort-oorzaken-symptomen-en-oplossingen.html
Saskia Pinas, huidtherapeut & schoonheidsspecialist
Vitamine D, die via voeding wordt verkregen, is onvoldoende. Het aanvullen van vitamine D3 als voedingssupplement wordt noodzakelijk in de maanden dat de dagen korter worden en minder UV licht de aarde bereikt.
In de maanden september tot en met april, kan het nodig zijn om de voeding aan te vullen met een vitamine D3 suppletie of pak een reis naar de zon, om de donkere herfst- en wintermaanden te doorbreken.
Een gezonde waarde voor vitamine D ligt tussen de 20 en 50 nanogram (ng)/milliliter (mL). Er kan van een deficiëntie (te kort) gesproken worden als de waarde onder de 20 ng/mL komt. Boven de 50 ng/mL, kan een toxisch effect hebben.
Vitamine D3, kun je ook terugvinden in dierlijke soorten, zoals vette vis als zalm, makreel, paling. Of gewonnen uit de lever van de kabeljauw. Vitamine D2, daarentegen, is plantaardig en wordt gewonnen uit o.a. noten en paddenstoelen. Maar de vorm D2 wordt niet goed door het lichaam opgenomen en omgezet, aanvullen van vitamine D is noodzakelijk.
UV straling (dag-/zonlicht) is de snelste manier om je voorraad vitamine D3 aan te vullen.