Een droge huid in een gekleurde huid

De 1e 5 tips die ik mijn klanten van kleur altijd mee geef bij een vochtarme huid

Als mijn klanten van kleur mij vragen hoe zij van die droge (vochtarme huid) af kunnen komen, stel ik ze eerst een aantal vragen. Ik ben namelijk niet van de snelle verkopen door een product in de handen te duwen, β€œen klaar is kees!” Je droge huid probleem is opgelost. Wow als dat zou kunnen door 1 blik op de huid van mijn klant te richten, stroomde het geld wel met bakken bij me naar binnen. Maar niets is minder waar. 

Integendeel ik wil de ins en outs weten. 


Een gekleurde, donkere huid heeft veel vaker dan in een witte huid te maken met droogheid. Met name de wangen, gebied rondom de mond en kin, kunnen super droog worden.
De onderbenen, billen, voeten zijn bekende gebieden die kenmerken van dehydratatie kunnen vertonen. 

Een gebrek aan natuurlijke vetten (ceramiden) in de dagelijks huidverzorging, dieet, kan dit proces nog meer en sneller aanjagen.

Een droge huid in de gekleurde huid wordt soms ten onrechte aangemerkt als een eczeem huid en ook als zodanig behandeld.

Om te achterhalen wat de mogelijke oorzaak kan zijn, stel ik mijn klanten de volgende 5 vragen


 1. Waar op het lichaam heeft de huid behoefte aan meer vocht?
  Meestal gaat het om het gezicht, de benen die droog aanvoelen.

 2. Hoelang en wanneer heb je er het meeste last van?
  De periode of de frequentie wanneer iemand last heeft van een trekkerige huid, die ruw aanvoelt, schilfers vertoond, kan een eerste aanwijzing zijn.

 3. Welke skincare producten worden er gebruikt om de huid te reinigen, hydrateren en te beschermen?
  Een bataljon aan skincare producten op je nachtkastje of badkamer plankje van verschillende merken, verschillende huidtypen, verkeerde manier van gebruiken, 3-in-1, combineren/mengen van producten onderling, de skincare bestaat voornamelijk uit conserveringsmiddelen. Kunnen voor een verstoorde huidfunctie zorgen.

 4. Wat is de temperatuur van het water en welke reinigingsproducten worden er gebruikt om de huid mee te reinigen?

  De meeste mensen maken nog te vaak gebruik van synthetische huid- en haar reinigers die de conditie van haren en huid doet verslechteren. Deze synthetische reinigers ontvetten, strippen, de huid van haar natuurlijke beschermlaag. De bodylotion of haar conditioner, bevat te weinig vetten om het tekort weer aan te vullen.

 5. Zijn er lokale medicaties in het spel of geweest. Die voor een drogere huid dan normaal hebben gezorgd?
  Als de medicatie op recept is verkregen kun je weinig anders doen dan de adviezen van je behandelend arts opvolgen, tenzij je conditie hard achteruit holt, dan zou je opnieuw in gesprek moeten om te kijken wat beter voor jouw huid is.

 6. Last but not least, hoeveel glazen water drink je dagelijks?
  Dagelijks en over een lange periode structureel te weinig water drinken, zorgt voor een structureel tekort in het lichaam. De huid en haren zijn 1 van de laatste organen, die door het lichaam gehydrateerd zullen worden. Andere organen zoals de hersenen, krijgen voorrang.


Hoeveel water je dagelijks binnen moet krijgen kun je eenvoudig zelf berekenen 0,03 x je lichaamsgewicht Kg (je echte gewicht natuurlijk πŸ˜‰). Ongeveer 1/3e deel van je lichaam bestaat uit water. Bij vrouwen is dat circa 60%, mannen 65%, kinderen 75%. Naarmate de mens verouderd wordt dat percentage lager en zakt naar ongeveer 50-55%.                                 

           Rekenformule hoeveel water moet je dagelijks drinken 0,03 x  Kg (je lichaamsgewicht)

Door deze vragen aan mijn klanten te stellen kan er een beter en sluitend advies worden gegeven dat aansluit bij de huidige situatie en huidconditie van de klant.


 • Als duidelijk is wat de mogelijke oorzaak is dan ga ik over tot product en/of huidadvies. 

 • Behandeling, die aansluit bij de huidconditie, etniciteit en leeftijd van de klant.

 • Of als de klant al over de juiste skincare beschikt, de frequentie van gebruik en/of volgorde eventueel aan te passen.

                           

Een droge, vochtarme huid kan meerdere oorzaken hebben, maar ook oorzaken die niet 1-2-3 voor de hand liggen. Het stellen van gerichte vragen die betrekking hebben op de persoonlijke situatie van jou als klant, kan meer duidelijkheid en inzicht geven. 

Ren dus niet meteen naar de winkel πŸƒπŸ½β€β™€οΈ om andere producten te kopen, want als je niet weet wat de oorzaak is van je vochtarme huid. Kun je niet gericht op zoek gaan naar de oplossing. 

Bekijk het aanbod hydraterende producten in de webwinkel.

Saskia Pinas MellaCare eSkinacademyIk ben Saskia Pinas, ruim 11 jaar actief als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste in mijn praktijk in Rotterdam West.
Sinds mijn vroege tienerjaren, rond de pubertijd, heb ik mij altijd bezig gehouden met de huid. Ik had al vrij vroeg last van diverse huidproblemen. Vooral de pigmentvlekken die ik overhield na het doorstaan van de waterpokken, muggenbeten en later ook nog eens acne en de bijbehorende pigmentvlekken die het achterliet, striae, overbeharing. Ik zag de huidproblemen als een probleem. Naarmate je ouder wordt verdwijnen sommige huidaandoeningen vanzelf, maar laten soms hun sporen na.

Ik heb dan ook jaren gezocht en van alles en nog wat uitgeprobeerd en nog steeds om de opgelopen schade te kunnen herstellen. Soms met succes en soms ook niet.
Na het afronden van mijn opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht in 2006. Ben ik 3 jaar later voor mezelf begonnen. Sindsdien ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de theorie van de etnische huid en in de praktijk experimenteerde ik op mezelf welke apparatuur, producten en behandelingen, combinaties het effectiefst zijn in te zetten voor de gekleurde huid.

In de 12 jaar dat ik mijn praktijk run heb ik veel mogen zien aan huidaandoeningen, verhalen mogen horen van mijn klanten met betrekking tot hun huidproblemen en de obstakels, onbegrip en onwetendheid waarmee ze te maken hebben gehad. In hun zoektocht naar een oplossing voor hun huidprobleem of daaraan gerelateerde aandoening.

Kennis updaten over de gekleurde huid

Met de opleiding eSkinacademy, is het mijn missie om alle gekleurde consumenten in Nederland en in België, de mogelijkheid te bieden in de eigen woonomgeving een schoonheidssalon of huidtherapiepraktijk te bezoeken, die over de juiste kennis en ervaring beschikt om hun gekleurde huid op de juiste wijze te kunnen behandelen.
eSkinacademy is er voor dé beauty professional die op de juiste manier geïnformeerd wilt worden over de gekleurde huid.


Ben jij schoonheidsspecialist en/of huidtherapeut? Wil je een voorsprong nemen op je beauty collega's en een expert worden in het behandelen en adviseren van klanten met een gekleurde huid? Schrijf je in voor een online training bij www.eskinacademy.nl. Inhouse training (training op locatie zijn op aanvraag) mail je verzoek. 

Saskia Pinas

Huidtherapeut & schoonheidsspecialiste

www.mellacare.nl
www.eskinacademy.nl