Over de gekleurde huid (Afrikaanse, Afrikaanse- diaspora huid) en het haar (kroes) bestaan verschillende misverstanden. Misverstanden over de behandeling, het gebruik van huid- en haarverzorgingsproducten en specifieke eigenschappen die behoren bij een etnische groep. Een veel gehoorde misvatting over de donkere huid (negroïde huid), is dat deze huid meer kan verdragen dan een witte huid. Vanwege de stevigheid van de huid, wordt er automatisch aangenomen, dat de huid dikker is dan een witte huid.
Een bekende misvatting is dat de donkere huid dikker zou zijn dan die van de witte huid. Een donkere huid kent even veel lagen in de epidermis dan alle andere etnische groepen. De verschillen zitten o.a. in de dikte tussen de verschillende huidlagen, verdeling van pigmentcellen (melanocyten), collageen verbindingen, afgifte van vocht aan de omgeving, grote en verdeling van de poriën en talgklieren, maatverdeling (haarvaten), hoeveelheid aanwezige lipide cellen.
Ten onrechte nemen (para)medische en cosmetische professionals aan dat er op een donkere of een licht gepigmenteerde huid intensiever gewerkt kan worden met producten en/of apparatuur. Of gaan er vanuit dat er geen behandeling voor een huidaandoening in de donkere huid mogelijk is. Een regelmatig terugkerende huidaandoening bij mensen met een Afrikaanse, Caraïbische achtergrond, is hidradenitis suppurativa (acne inversa). Deze huidaandoening komt niet vaker voor dan in andere etnische groepen, maar wordt niet of nauwelijks herkend. Hidradenitis suppurativa vertoont wel een agressiever verloop bij mensen met Afrikaanse, Caraïbische roots, dan in andere etnische groepen, met een verhoogde kans op serum squameus cel carcinoom antigeen (SCCA).
Een ander gegeven is dat een donkere huid minder snel rimpelvorming zal vertonen dan een lichtere huid. Dit betekent echter niet dat op een donkere huid, intensiever gewerkt kan worden met agressieve producten en/of apparatuur of lukraak medicatie voorgeschreven kan worden, zonder over de benodigde kennis en ervaring van de gekleurde huid te beschikken.Structuur van de huid
De gepigmenteerde huid heeft een andere structuur dan die van een witte huid. De onderhuidse verbindingen (verbindingen tussen de cellen) zijn veelal hechter in een donkere huid dan die in een witte huid. Huidverzorgingsproducten en medicatie kunnen een ander of geen effect hebben dan in een witte huid, De werkzame stof dringt minder goed door die hechte verbindingen, waardoor de kern van het probleem niet bereikt wordt.
Het kan zijn dat de werkzame stof niet het gewenste effect oplevert, of ervoor zorgt dat een allergische of overgevoeligheidsreactie optreedt. Deze overgevoeligheids- of allergische reactie doet zich niet zoals gezien wordt in een blanke huid binnen 24-48 uur voor. Maar kan met een flinke vertraging zich na 2 weken of zelfs later openbaren.
Kleur van de huid
Behalve de kleur van de huid, moeten de verdeling van de pigmentcellen in de bovenste huidlagen en genetische bepalingen meegenomen worden in de wijze van behandelen en adviseren van een gekleurde huid. Vandaar ook de verschillende kleur gradaties in een “skin of colour”, die variatie van verschillende tinten bruin bij 1 persoon, kan een behandeling vrij complex maken. Laserepilatie leent zich daar uitstekend voor.
Het gebruik van plantaardige producten, zonder minerale oliën wordt dan ook geadviseerd. De structuren en werking van de plantaardige producten komen het meest overeen met de eigen huidstructuur. En leiden minder vaak tot een allergische reactie dan producten waaraan synthetische ingrediënten aan zijn toegevoegd.
Afhankelijk van het huidprobleem wordt er een behandeltraject opgesteld wat uw huidprobleem moet doen verbeteren. Een behandeltraject kan een aantal maanden duren dit is afhankelijk van de ernst van het huidprobleem, de conditie van uw huid, het opvolgen van de thuisadviezen en het gebruik van de geadviseerde thuisproducten ter bevordering van de behandeling.