Donkere huid

Last van pigmentvlekken?
Hoe kom ik er vanaf?

Over de gekleurde huid (Afrikaanse, Afrikaanse- diaspora huid) en het haar (kroes) bestaan verschillende misverstanden. Misverstanden over de behandeling, het gebruik van huid- en haarverzorgingsproducten en specifieke eigenschappen die behoren bij een etnische groep. Een veel gehoorde misvatting over de donkere huid (negroïde huid), is dat deze huid meer kan verdragen dan een witte huid. Vanwege de stevigheid van de huid, wordt er automatisch aangenomen, dat de huid dikker is dan een witte huid.
Een bekende misvatting is dat de donkere huid dikker zou zijn dan die van de witte huid. Een donkere huid kent even veel lagen in de epidermis dan alle andere etnische groepen. De verschillen zitten o.a. in de dikte tussen de verschillende huidlagen, verdeling van pigmentcellen (melanocyten), collageen verbindingen, afgifte van vocht aan de omgeving, grote en verdeling van de poriën en talgklieren, maatverdeling (haarvaten), hoeveelheid aanwezige lipide cellen.

Ten onrechte nemen (para)medische en cosmetische professionals aan dat er op een donkere of een licht gepigmenteerde huid intensiever gewerkt kan worden met producten en/of apparatuur. Of gaan er vanuit dat er geen behandeling voor een huidaandoening in de donkere huid mogelijk is. Een regelmatig terugkerende huidaandoening bij mensen met een Afrikaanse, Caraïbische achtergrond, is hidradenitis suppurativa (acne inversa). Deze huidaandoening komt niet vaker voor dan in andere etnische groepen, maar wordt niet of nauwelijks herkend. Hidradenitis suppurativa vertoont wel een agressiever verloop bij mensen met Afrikaanse, Caraïbische roots, dan in andere etnische groepen, met een verhoogde kans op serum squameus cel carcinoom antigeen (SCCA).  

Een ander gegeven is dat een donkere huid minder snel rimpelvorming zal vertonen dan een lichtere huid. Dit betekent echter niet dat op een donkere huid, intensiever gewerkt kan worden met agressieve producten en/of apparatuur of lukraak medicatie voorgeschreven kan worden, zonder over de benodigde kennis en ervaring van de gekleurde huid te beschikken.Structuur van de huid

De gepigmenteerde huid heeft een andere structuur dan die van een witte huid. De onderhuidse verbindingen (verbindingen tussen de cellen) zijn veelal hechter in een donkere huid dan die in een witte huid. Huidverzorgingsproducten en medicatie kunnen een ander of geen effect hebben dan in een witte huid, De werkzame stof dringt minder goed door die hechte verbindingen, waardoor de kern van het probleem niet bereikt wordt.

Het kan zijn dat de werkzame stof niet het gewenste effect oplevert, of ervoor zorgt dat een allergische of overgevoeligheidsreactie optreedt. Deze overgevoeligheids- of allergische reactie doet zich niet zoals gezien wordt in een blanke huid binnen 24-48 uur voor. Maar kan met een flinke vertraging zich na 2 weken of zelfs later openbaren.

                                                                                     null

Kleur van de huid

Behalve de kleur van de huid, moeten de verdeling van de pigmentcellen in de bovenste huidlagen en genetische bepalingen meegenomen worden in de wijze van behandelen en adviseren van een gekleurde huid. Vandaar ook de verschillende kleur gradaties in een “skin of colour”, die variatie van verschillende tinten bruin bij 1 persoon, kan een behandeling vrij complex maken. Laserepilatie leent zich daar uitstekend voor.

Het gebruik van plantaardige producten, zonder minerale oliën wordt dan ook geadviseerd. De structuren en werking van de plantaardige producten komen het meest overeen met de eigen huidstructuur. En leiden minder vaak tot een allergische reactie dan producten waaraan synthetische ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Afhankelijk van het huidprobleem wordt er een behandeltraject opgesteld wat uw huidprobleem moet doen verbeteren. Een behandeltraject kan een aantal maanden duren dit is afhankelijk van de ernst van het huidprobleem, de conditie van uw huid, het opvolgen van de thuisadviezen en het gebruik van de geadviseerde thuisproducten ter bevordering van de behandeling.

Start vandaag met de juiste behandeling!

Eigenschappen van de donkere huid

Door onder andere een hechtere verbinding tussen de huidcellen ontstaat een moeilijk doordringbare verbinding, in de daaronder gelegen huidlagen. Het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten en op recept verkregen medicatie, dringen trager door naar de ondergelegen huidlagen en – cellen.

Een allergische/overgevoeligheidsreactie, op een stof (ingrediënt), kan in een blanke huid binnen een aantal minuten of uren tot een zichtbare huidreactie leiden. In een gepigmenteerde huid, kan een dergelijke reactie na uren, dagen of zelfs weken, bij continue gebruik pas optreden.

Zo zijn er nog een aantal etnische huideigenschappen, die verkeerd geïnterpreteerd worden, als het gaat om het wel of niet kunnen behandelen van een donkere huid.

Behandelingen

De behandeling van diverse huidaandoeningen in een getinte huid, kan in aanpak en resultaat verschillen van de behandeling en de resultaten bij een witte huid. Behandelduur, apparatuur (toepassing), gebruik van huidverzorgingsproducten en medicatie kunnen het verloop van de huidaandoening in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Kennis en ervaring van de behandelaar met verschillende huidtypen zijn eveneens van groot belang. De vraagstelling en wijze van (lichamelijk) onderzoek bepalen voor het merendeel of een behandelmethode, de keuze voor een product of medicatie de gewenste uitwerking zal hebben. In de praktijk schort het met name hieraan. 


Serum voor de acne gevoelige huid
€ 49,99

Onzuivere en ontstoken huid?

Het Probleem huid serum, is rijk aan actieve ingrediënten, het ultieme hoogtepunt voor de cosmetische behandeling van de probleemhuid. Het probleemhuidserum is net zo geschikt voor de onzuivere, ontstoken of vereelte huid als voor het verstrakken van de huid. Het kan ook prachtig worden geïntegreerd in de verzorgingsroutine voor couperose als aanvulling. Zelfs de onzuivere, donkere huid heeft baat bij dit product. Last van Hidradenitis suppurativa? Problem skin kan ingezet worden als emergency kit.


VOORDELEN

  • verfijnd
  • egaliseert 
  •  verwijdert onzuiverheden
  • huidverstrakking