ingegroeide baardharen-gekleurde man-mellacare

Ingroeiende baardharen in de gekleurde huid

Last van ingegroeide haren? 

Ingroeiende haren: Oorzaken, symptomen, behandeling

Ingroeiende haren, ook wel bekend als pseudofolliculitis barbae of ingegroeide haren, ontstaan wanneer de haartjes terug groeien in de huid in plaats van naar buiten. Dit kan leiden tot ontstekingen, roodheid, jeuk en pijn. Ingroeiende haren komen vaak voor na het scheren, waxen of epileren.


Oorzaken van ingroeiende haren

Ingroeiende haren kunnen optreden als gevolg van verschillende redenen, waaronder:

 • Krullend haar: Mensen met krullend haar hebben meer kans op ingroeiende haren. Door de stevige keratine verbindingen, de vorm van het haar en een verkeerde manier van behandelen (verkeerde richting scheren/waxen, tekort scheren van de haren (meer dan 1 scheermes, roterende scheerbladen, te vaak scheren, meerdere keren over hetzelfde gebied achter elkaar), afbreken van haren (kledingstuk), kunnen haren doen ingroeien.
 • Onjuiste ontharingsmethoden: Verkeerd scheren, tegen de haargroeirichting in kan leiden tot ingroeiende haren. De haren tekort afscheren met een scheermes met meerdere scheerbladen of een elektrisch scheerapparaat (deze laatste breken de haren af door de roterende beweging, dit zie je vooral bij mannen met dikke stugge haren). 
 • Dode huidcellen en talg: Ophoping van dode huidcellen en talg, kan de haarzakjes blokkeren, waardoor haartjes ingroeien.
 • Schurende kleding: Denk aan het dragen van een sjaal, col of een trui met een hoge boord en ruwe textielstructuur. Kan de  haargroei belemmeren en ingroeiende haren bevorderen.
 • Droge haren: een droge huid, kent vaak ook droge haren. Droge haren zijn minder flexibel en breken eerder af. Wekelijks hydrateren van huid en haren verminderd de kans op het afbreken van stugge haren, zeker in het geval bij mensen met een Afrikaanse achtergrond niet gemengd (geldt niet voor ieder individu met Afrikaanse genen, zijn de keratine draden zeer stevig (bijna staaldraad). Meerdere keren per week scheren kan de huid van de hals uitdrogen. Nazorg is te adviseren, door bij voorkeur dagelijks de huid van de hals en gezicht te hydrateren en 1 tot 2 keer per maand te scrubben of te exfoliëren.

                                                    ingegroeide baardharen-gekleurde man-mellacare
                                                       Ingroeiende haren baardstreek, in de gekleurde huid man

Symptomen van ingroeiende haren

 1. Roodheid

 2. Jeuk

 3. Irritatie

 4. Pijn

 5. Ontsteking

 6. Zichtbare bultjes of puistjes

 7. Hyperpigmentatie (donkere vlekken)

Behandeling ter voorkoming van ingroeiende haren

Er zijn verschillende manieren om ingroeiende haren te behandelen en te voorkomen:

 • Exfoliëren (scrubben/peelen): Regelmatig exfoliëren (maximaal 1-2 keer per maand) kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het voorkomen van ingegroeide haartjes. In een gekleurde huid kan de huid teveel aan vocht verliezen als er te vaak (wekelijks wordt geëxfolieerd). 

 • Hydratatie: Het gebruik van hydraterende crèmes kan helpen om  huid en haren zacht te houden en ingroeiende haartjes te voorkomen. Hydrateer de huid bij voorkeur dagelijks met een hydraterende gezichtscrème met een rijke hoeveelheid aan ceramiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pure sheabutter (dikker van structuur, de waterige variant (water/ olieverhouding) biedt onvoldoende hydratatie voor de gekleurde huid).

 • Andere manier van ontharen: Het vermijden van te vaak achter elkaar scheren (meer dan 2 keer over hetzelfde gebied), het gebruik van milde ontharingsmethoden.

  Milde ontharingsmethoden:
  # gebruik van een trimmer. Met een trimmer heb je geen gladde kaaklijn maar voorkom je dat de baardharen                  ingroeien en een donkere verkleuring (schaduw) ontstaat.
   # scheercrème/- gel /- poeder (zoals Magic (mildste variant), o.a. de te koop bij de Surinaams- hindoestaanse toko's)
   # gebruik van een (scheer)mes met 1 blad, gekarteld mesje met afgeronde randen, kan eveneens een goed                         alternatief zijn, om de scheercrème/- gel /- poeder mee te verwijderen.

 • Medicatie: In sommige gevallen kan een dermatoloog medicatie voorschrijven om ontstekingen als gevolg van ingegroeide haartjes te verminderen.

 • Laserontharing / elektrische epilatie: Voor langdurige oplossingen kunnen mensen met regelmatig terugkerende ingegroeide haartjes laserontharing overwegen. Elektrische epilatie is meer geschikt voor kleinere oppervlakten dan het gezicht. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan om de haarzakjes volledig te vernietigen. Het uitdunnen van de haren kan ook een optie zijn, zodat ze dunner en zachter worden. De kans op ingroeien neemt daarmee af.

 • Voorbereiding: voordat je gaat scheren kun je ervoor kiezen om de huid met een cleanser op melkbasis te reinigen, afspoelen met lauwwarm water, de huid indien nodig of gewenst droog deppen met een schone handdoek/ gastendoek. Breng de scheercrème/ -gel/ - poeder aan, laat inwerken en verwijder na de inwerktijd of eerder indien de huid gevoelig reageert.

 • Nazorg: na het scheren, spoel eventuele resten scheercrème/ - gel /- poeder of haren af met lauwwarm water, dep de huid droog met een schone handdoek of gastendoek. Hydrateer de huid met een balm (zonder alcohol, minerale oliën), huidlotion of een vettere crème op sheabutter basis. Breng niet eerst eau de cologne of andere bijtende vloeistof direct op de huid aan. Na het aanbrengen van een tussenlaag zoals een hydraterende crème of lotion is dat wel mogelijk.

  Indien de huid gevoelig blijft aanvoelen, koel de huid d.m.v. een koude handdoek, cold pack, verkoelende lotion. Vermijdt het gebruik van vette zalven, als vaseline, paraffine, purol. Pure kokosolie kan een verkoelend effect hebben. Maak niet onbeperkt gebruik van kokosolie, dit kan de huid teveel uitdrogen.

Het is raadzaam om een dermatoloog, huidtherapeut of een gespecialiseerde schoonheidsspecialist te raadplegen als de symptomen aanhouden of verergeren. Of advies welke aanpak het beste past in jouw situatie.