Ingroeiende haren_brazilian wax_MellaCare

Ingroeiende haren

Ingroeiende haren: Oorzaken, symptomen, behandeling

Ingroeiende haren, ook wel bekend als pseudofolliculitis barbae of ingegroeide  haren, ontstaan wanneer de haartjes terug groeien in de huid in plaats van naar buiten. Dit kan leiden tot ontstekingen, roodheid, jeuk en pijn. Ingroeiende haren komen vaak voor na het scheren, waxen of epileren.


Oorzaken van ingroeiende haren

Ingroeiende haren kunnen optreden als gevolg van verschillende redenen, waaronder:

 • Krullend haar: Mensen met krullend haar hebben meer kans op ingroeiende haren. Door de stevige keratine verbindingen, de vorm van het haar en een verkeerde manier van behandelen (verkeerde richting afscheren/waxen, tekort afscheren van de haren (meer dan 1 scheermes, roterende scheerbladen, te vaak scheren, meerdere keren over hetzelfde gebied achter elkaar), afbreken van haren (kledingstuk), kunnen haren doen ingroeien.
 • Onjuiste ontharingsmethoden: Verkeerd scheren, waxen of epileren (ook met touw/threading) kan leiden tot ingroeiende haren. Bijvoorbeeld, te dicht op de huid scheren kan de haartjes doen terugbuigen en in de huid laten groeien.
 • Dode huidcellen en talg: Ophoping van dode huidcellen en talg, kan de haarzakjes blokkeren, waardoor haartjes ingroeien.
 • Strakke kleding: Strakke kleding kan wrijving veroorzaken die de haargroei belemmert en ingroeiende haren bevordert. Vermijdt bij voorbeeld het dragen van te strakke slipjes, met een stugge rand.
 • Droge haren: een droge huid, kent vaak ook droge haren. Droge haren zijn minder flexibel en breken eerder af. Wekelijks hydrateren van huid en haren verminderd de kans op het afbreken van stugge haren, zeker in het geval bij mensen met een Afrikaanse achtergrond niet gemengd (geldt niet voor ieder individue met Afrikaanse genen, zijn de keratine draden zeer stevig (bijna staaldraad).

  Ingroeiende haren_brazilian wax_MellaCare
  Ingroeiende haren bikinilijn, in de gekleurde huid

Ben je benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor jou situatie?

Symptomen van ingroeiende haren

 1. Roodheid

 2. Jeuk

 3. Irritatie

 4. Pijn

 5. Ontsteking

 6. Zichtbare bultjes of puistjes

 7. Hyperpigmentatie (donkere vlekken)

Behandeling van ingroeiende haren

Er zijn verschillende manieren om ingroeiende haren te behandelen en te voorkomen:

 1. Exfoliëren (scrubben/peelen): Regelmatig exfoliëren (maximaal 1-2 keer per maand) kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het voorkomen van ingegroeide haartjes. In een gekleurde huid kan de huid teveel aan vocht verliezen als er te vaak (wekelijks wordt geëxfolieerd). Hydrateer de huid bij voorkeur dagelijks met een bodylotion met een rijke hoeveelheid aan ceramiden.

 2. Hydratatie: Het gebruik van hydraterende crèmes kan helpen om  huid en haren zacht te houden en ingroeiende haartjes te voorkomen. Hydrateer de huid bij voorkeur dagelijks met een bodylotion met een rijke hoeveelheid aan ceramiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pure sheabutter (dikker van structuur, de waterige variant biedt onvoldoende hydratatie voor de gekleurde huid).

 3. Andere manier van ontharen: Het vermijden van te vaak achter elkaar scheren (meer dan 2 keer over hetzelfde gebied gaan), het gebruik van milde ontharingsmethoden, het gebruik van een trimmer kan helpen om ingroeiende haren te voorkomen. Of waxen. Vraag je wax angel om ingroeiende haren bij iedere behandeling te verwijderen.

 4. Medicatie: In sommige gevallen kan een dermatoloog medicatie voorschrijven om ontstekingen als gevolg van ingegroeide haartjes te verminderen.

 5. Laserontharing / elektrische epilatie: Voor langdurige oplossingen kunnen mensen met regelmatig terugkerende ingegroeide haartjes laserontharing overwegen. Elektrische epilatie is meer geschikt voor kleinere oppervlakten als het gezicht en rondom de tepelhof.

Het is raadzaam om een dermatoloog, huidtherapeut of een gespecialiseerde schoonheidsspecialist te raadplegen als de symptomen aanhouden of verergeren.