Bindweefselschade bij Zuid-Aziatische vrouw

Littekens in de gekleurde huid

Elk litteken is het gevolg van een eerdere verwonding. Onder normale omstandigheden zal het fysiologische proces van wondheling onder gunstige omstandigheden leiden tot een “mooi” litteken dat niet verdikt, dun, opgerekt of verkleefd is. Verschillende factoren kunnen dit proces verstoren, waardoor behandeling door een huidtherapeut of gespecialiseerde schoonheidsspecialist uitkomst kan bieden.

Behandeling

Na een ongeval of operatie kunnen littekens ontstaan die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Ook kunnen littekens ontstaan na het doormaken van ziektes zoals waterpokken, auto-immuunziekten, allergische reactie of ingroeiende haren.

In de behandeling van littekens kunnen verschillende methoden worden toegepast, afhankelijk van de aard en ernst van het litteken. Deze methoden kunnen variëren van een massage en specifieke crèmes tot lasertherapie en chirurgische ingrepen. Het doel van littekentherapie is vaak het verminderen van pijn en jeuk, het verbeteren van het uiterlijk van het litteken en het herstellen van de functionaliteit van het beschadigde gebied.

Behandeling van verkleefde littekens met massagetechnieken

Met massagetechnieken kan een verkleefd litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Een van de effectieve massagetechnieken voor dit doel is bindweefselmassage, die specifiek gericht is op het soepel maken van littekens. In het begin van de behandeling kan bindweefselmassage pijnlijk en gevoelig zijn. Naarmate het aantal behandelingen toeneemt, wordt het weefsel soepeler, losser en beter doorbloed.

Acne, verzonken littekens behandelen?

atrofisch, acne itteken gekleurde huid

Stimuleren van de doorbloeding, verbetering van de stofwisseling

Door het soepeler maken van het littekenweefsel wordt de doorbloeding in de directe omgeving gestimuleerd en verbeterd de stofwisseling. Dit kan resulteren in een afname van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van het litteken. Bovendien kan een pijnlijk en verdikt litteken het bewegen van een arm, been of ander lichaamsdeel belemmeren. De verbeterde doorbloeding en soepelheid kunnen ook bijdragen aan een beter uiterlijk van het litteken.

Behandeling van hypertrofische littekens (verdikte littekens, ‘wildvlees’)

Hypertrofische littekens, ook wel bekend als verdikte littekens, kunnen effectief worden behandeld. De gebruikelijke aanpak omvat littekenmassage, waarbij het litteken wordt opgerekt, in combinatie met het gebruik van siliconenpleisters of littekencrème. De siliconenpleister wordt gedurende meerdere weken tot maanden een groot deel van de dag op het litteken gedragen of ingemasseerd met littekencrème. Deze behandeling helpt het litteken dunner en soepeler te maken. Bovendien kunnen onderhuidse verstoppingen (filtraten) bij acne worden behandeld door middel van littekenmassage.


Behandeling van atrofische littekens (verzonken littekens)

Atrofische littekens, zoals bij ingroeiende haren in de baardstreek bij mannen en vrouwen, met stugge haren, striae, acne littekens, varicella (waterpokken) littekens, kunnen worden aangepakt met behulp van microneedling (dermapen). Deze procedure kan effectief zijn bij het verminderen van de zichtbaarheid van deze specifieke soorten atrofische littekens.

In het kort, atrofische en hypertrofische littekens kunnen worden behandeld met verschillende methoden, waaronder littekenmassage in combinatie met siliconenpleisters of littekencrème, evenals microneedling voor specifieke soorten verdikte en verzonken littekens.

Behandelmogelijkheden voor littekens

Littekens kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Er zijn diverse behandelingen beschikbaar, waaronder meer camouflerende behandelmogelijkheden: 

  • camouflagetherapie (dekkende make- up, met een hoog pigmentgehalte)

  • dermatografie (medische tatoeage)

  • microdermabrasie.

Daarnaast bestaan er behandelingen gericht op het verbeteren van de structuur van de huid: 

  • laserbehandelingen

  • medische peelingen 

  • microneedling.

atrofisch litteken, voorhoofd, gekleurde vrouw

Deze behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid, functionaliteit en textuur van de littekens, waardoor een beter en effectief alternatief ontstaat. Voor de gekleurde huid zijn de microneedling en chemische peeling  en in enkele gevallen de bindweefselmassage de meest effectieve behandelingen.

Conclusie

100% herstellen van een beschadigde huid is niet mogelijk. Er zijn meerdere behandelmethoden om diverse littekens aan te pakken. Het verbeteren van de structuur, het soepeler maken van verkleefde littekens, het opvullen van verzonken littekens van binnenuit (collageen suppelementen), verdikte littekens af te vlakken.  

Boek vandaag nog je afspraak en werk toe naar een mooiere huid!

Boek nu je littekenbehandeling


Dit is een kuurbehandeling van 8 behandelingen. Betalen in maandelijkse termijnen is mogelijk.