Hirsutisme kin

Overbeharing 

Voor het verwijderen van ontsierende gezichts- en lichaamsharen, kies je liever voor een duurzame ontharingsmethode. Diverse ontharingsmethoden kunnen ervoor zorgen dat storende haren in bijvoorbeeld het gezicht, door middel van de IPL (flitslicht), laser (Nd: Yag laser) , Diode laser of elektrische epilatie, voor een duurzame ontharing kunnen zorgen.

Ontsierende lichaamsharen kunnen als gevolg van diverse factoren en oorzaken als de hormoonhuishouding, erfelijke aanleg, leeftijd of medicijngebruik voor overbeharingsproblemen zorgen. Overbeharing, kan op de duur tot psychosociale problemen lijden. Die haren zijn er kun je met tijdelijke ontharingsmethoden verwijderen. Denk aan harsen, threading, pincet. Je bent even van die haren af, maar een paar dagen later zijn ze er weer. Bij sommige vrouwen kan het zelfs zo erg zijn dat ze aan het einde van de dag alweer stoppels voelen opzetten. 

Niet elke vorm van ongewenste gezichts- en lichaamshaar kan met behulp van een duurzame ontharingsmethode worden verholpen. Factoren of oorzaken die hun oorsprong hebben in een verstoorde hormoonhuishouding of erfelijke aanleg zullen niet hetzelfde resultaat bereiken als diegene die “cosmetisch” ontsierende gezichts- en lichaamsharen willen laten verwijderen door middel van één van de duurzame ontharingsmethoden.

Cosmetisch ontsierende haren, zijn haren met een normale haargroei, die door de dikte, lengte of kleur van de beharing storend kunnen zijn. Het moet toch heerlijk zijn om je oksels, bikinilijn of bovenlip niet meer te hoeven scheren of harsen zodra je met je bikini aan op het strand wilt liggen of niet elke dag met een laag foundation de deur achter je dichttrekt. Dit zijn een aantal redenen waarom mensen, waaronder voornamelijk vrouwen en nu ook steeds meer mannen besluiten om te kiezen voor duurzaam ontharen.

Vrouwen zullen tot voor een dergelijke methode kiezen om van hun “snor” of “baard” verlost te worden. De mannen zullen eerder kiezen voor het ontharen van de rug, borst of baardstreek, ook deze locaties kunnen voor een man cosmetisch storend zijn. Een gezicht met ingegroeide baardharen, is een pijnlijke aangelegenheid, maar tevens ook ontsierend.


ONTHARINGSMETHODEN

Het toepassen van de IPL, laser of elektrische epilatie voor het verwijderen van ongewenste lichaamsbeharing kent ook haar beperkingen. Zo is niet elke methode geschikt voor alle huidtypen en haarkleur. Zo is de IPL voornamelijk geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren (Caucasische, Mediterraans witte huid).  De Nd: Yag laser en de Diode laser, daarentegen zijn geschikt om op elke huidtype te worden toegepast. Ook de donkere en gebruinde huid kunnen met deze systemen effectief worden behandeld. Door de lengte, de snelheid van een golflengte kan niet iedereen in aanmerking komen voor duurzame ontharing met de IPL of ontharingslaser. Het juiste apparaat bij de juiste persoon.


Elektrische epilatie (d.m.v. gelijkstroom)

Elektrische epilatie kan op elk huidtype worden toegepast en biedt een uitkomst voor mensen met grijze, blonde, rode of dunne haren die niet voor behandeling met de IPL, Alexandrite, Diode of de Nd: Yag laser in aanmerking komen. Of niet tot een dergelijke behandelmethode willen overgaan.

Het aantal behandelingen dat nodig is voor het duurzaam verwijderen van ontsierende haren is onder andere afhankelijk van de lichaamslocatie, de ontharingsmethoden waar in het verleden voor is gekozen, de dikte en de kleur van de haren. Gemiddeld zijn 10- 20 behandelingen nodig om maximaal resultaat te bereiken op het lichaam. In het gezicht zijn doorgaans meer behandelingen nodig om maximaal resultaat te bereiken, dit geldt alleen voor de mensen bij wie de oorzaak van de beharing niet gerelateerd is aan hirsutisme of hypertrichose.  Voor de mannen zijn tevens ook meer behandelingen noodzakelijk wil het maximale resultaat worden bereikt. Dit heeft o.a. te maken met de dichtheid van de haargroei.

Harsen, touw, epileren met pincet, scheren

Harsen, touw (threading), epileren met pincet, scheren zijn ontharingsmethoden die met regelmaat toegepast worden. Na langdurig toepassen kunnen de haren dunner worden en kale plekken op het lichaam ontstaan, als er wordt gekozen voor de harsen of epileren met touw.
Het nadeel van alle ontharingsmethoden, indien de donsbeharing wordt meegenomen tijdens de behandeling, deze na verloop van tijd dikker en donkerder kunnen worden. Dit betekent nog niet dat deze haren per definitie effectief zijn om behandeld te worden. Dit heeft alles te maken met het soort wortel van de haar en of er pigment in de wortel aanwezig is.

Gekleurde huid

Een donkere (gepigmenteerde) huid komt wel in aanmerking voor laserepilatie met de diode laser, Nd: Yag en/of elektrische epilatie.
Belangrijk in het behandelen van dit huidtype is dat de huid tijdens de behandeling niet te veel en te lang de warmte die vrijkomt tijdens de behandeling mag vasthouden.
Het koelen van de huid tijdens en eventueel na de behandeling is dan ook van zeer groot belang.

Teveel en te lang koelen van de huid, is niet effectief de warmte die vrijkomt tijdens de behandeling, kan de bloedtoevoer van de haarwortel onvoldoende opwarmen. De haarfollikel kan zich na verloop van tijd weer herstellen. De haren blijven onverminderd doorgroeien.

Afspraak laserontharing

BEHANDELING VOORAF AAN DE BEHANDELING

 • Drie dagen voor de behandeling dient het behandelgebied gescrubd te zijn, eventuele dode huidcellen kunnen dan niet meegenomen worden tijdens de behandeling.
 • De huid mag niet te droog zijn om epidermale verbrandingen (oppervlakkige verbrandingen) te voorkomen. Hebt u van u zelf een droge huid, gelieve deze leefregel toe te passen. Minimaal 3 dagen van te voren dient de huid met een bodylotion behandeld te zijn, voor een betere hydratatie van de huid.
 • De haren in het te behandelen gebied dienen maximaal 1-2 mm lang te zijn (stoppeltjes). Indien de haren te lang zijn kunnen deze aan de huidplakken en een verbranding veroorzaken of de warmte van de laser blijft halverwege de haar hangen en bereikt dus niet de bodem, daar waar de bloedtoevoer zich bevindt.

Tijdens de behandeling
Wordt de instelling (parameters, hoeveelheid warmte en het aantal seconden, golflengte) bepaald, waarmee er gewerkt gaat worden. De instellingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid haar in het te behandelen gebied, gevoeligheid van de huid, de kleur van de huid, de locatie.

Op het moment van behandelen, hebt u een donker gekleurde bril op om de ogen te beschermen tegen de laserstralen. De bril dient gedurende de gehele behandeltijd opgehouden te worden. Tijdens de laserbehandeling, kunt u een tintelend gevoel (speldenprikjes/ elastiekjes) ervaren. Deze huidreactie duidt op het omzetten van het laserlicht in de haarzakjes  (haarfollikel) in warmte en dat de desbetreffende haren zich in de groeifase (anagene fase) bevinden.

Effect van de behandeling
Bevindt het haartje zich in de groeifase (anagene fase, zwart kopje aan het uiteinde), dan zal dit haartje effectief behandeld kunnen worden. Althans de bloedtoevoer die bevestigd is aan de haarwortel, absorbeert een grote hoeveelheid warmte, waardoor deze verschrompeld (coaguleert). De haar (in de groeifase) fungeert als geleiding. De haren die zich in de haarfollikel bevinden, kunnen hierdoor niet meer groeien. Per behandeling worden er maximaal 30% van de actieve haren uitgeschakeld. De behandelingen dienen meerdere keren herhaald te worden om voor een “duurzame” uitschakeling van de bloedtoevoer te zorgen.

Het kan voorkomen dat er haren zijn die in een rustfase terecht komen, deze haren kunnen na een aantal maanden of zelfs jaren weer actief worden. Er kan tegen die tijd dan gekeken worden om de haren die zich hebben hersteld te laten behandelen in een onderhoudsbehandeling.

Laserlicht en IPL licht (wit licht), werken op kleur (chromofoor), alleen donker pigment (melanine, bevindt zich in haren, huid, nagels en ogen) komt in aanmerking voor de duurzame behandeling.
Overige kleuren rossige, grijze, lichtbruine, blonde haren komen niet in aanmerking voor laserepilatie of behandeling met de IPL. Hiervoor is elektrische epilatie een beter alternatief, voor duurzame ontharing.

Afspraak electrische epilatie

Resultaat

Tegen het einde van het behandeltraject, zal het behaalde resultaat maximaal 85% van de actieve haargroei vernietigt zijn. De overige 15% haargroei, zijn te dun, donsbeharing of te licht van kleur, om vernietigd te worden.

Indien er na circa 3-4 behandelingen geen haarreductie van minimaal (<25%) heeft plaatsgevonden, kunnen hormonale afwijkingen hierbij een rolspelen, PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom), inname van hormoonpreparaten op recept, haargroei stimulerende middelen, anti depressiva, erfelijke bepaling. Zwangerschap (de haren bevinden zich voor een langere periode in een rustfase).
Elektrische epilatie, kan een uitkomst bieden in enkele gevallen.

Duur en aantal behandelingen

Afhankelijk van de grootte van het behandeloppervlak, kan de behandeling minimaal 15 tot 120 minuten duren.
Het aantal behandelingen is afhankelijk van enkele interne en externe factoren:

 • huidskleur (pigmentatie)
 • kleur van de haren
 • hoeveelheid beharing per m²
 • hormonale disbalans (overgang, menopauze)
 • medicatie (synthetische en natuurlijk) gebruik die de haarcyclus verstoort (hormoonpreparaten, anti- depressiva).

Wie komt er niet in aanmerking voor deze behandeling?

Relatieve contra- indicaties (wel of niet behandelen, wordt per onderstaande situatie bekeken):

 • Diabetes Mellitus (instabiele suikerziekte, tabletvorm)
 • Epilepsie (val ziekte)
 • Pigmentstoornissen (vitiligo)
 • Keloïd (wildvlees)
 • Tijdens de zwangerschap en 6-12 maanden na de bevalling
 • Minder dan 6 weken geleden in de zon gelegen/gelopen
 • Bekend zijn met huidkanker.

Contra indicaties (geen behandeling mogelijk):

 • Huidkanker
 • Open wond(en) in het te behandelen gebied
 • Licht dermatosen (zonne- of lichtallergie)
 • Pacemaker
 • Infecties (ontstekingen) in het behandelgebied
 • Tatoeages in het behandelgebied
 • Zwangerschap
 • Metalen prothesen

Medicatie:

 • Aspirine/anti- stollingsmiddelen
 • Hormoonpreparaten (vb. ivf)
 • Corticosteroïden
 • Schildkliermedicatie
 • Insuline
 • Sint Janskruid (anti depressiva)
 • Pijnstillers (zware alleen op recept verkrijgbaar)
 • Anti- depressiva op recept
 • Eetlustremmers
 • Antibiotica (Isotretinoïne).

Saskia Pinas, huidtherapeut, 2012