Pure shea butter

Vaseline het witte ‘wondermiddel’?

Welke Afrikaan, Antilliaan, Surinamer is niet bekend met witte vaseline. Het witte ‘wondermiddel’, dat je van je droge huid zou af helpen. Niets is minder waar. 

Het verdampen of verlies aan vocht uit de huid, gebeurt dagelijks en in iedere huid ongeacht de etnische afkomst.

Zonder grote inspanning en/of bij hoge temperaturen verliest een individu met een donkere huid veel vocht, bij een lage vochtigheidsgraad, zoals in het zeeklimaat in Nederland het geval is. 

In de cosmeticawereld bevat het grootste deel van de aangeboden en verkochte dag- en nacht crèmes, lotions uit vaseline (petrolatum) en/of paraffine, beide restanten van aardolie, zonder enige voedingswaarde voor de huid.

Vaseline werd voor het eerst toegepast bij de mijnwerkers die boorden naar aardolie. Als bijproduct bij het bewerken van aardolie ontstond een witte vast bestanddeel, dat een prima effect had op het helen van wonden. Zeker in het geval van mijnwerkers die niet op ieder moment hun wonden konden laten verzorgen, was dit bijproduct een wondermiddel om infectie van de wonden te voorkomen. Totdat deze op deskundige wijze verzorgd konden worden.  
Een tijdelijke bescherming die als tussenstof fungeert tussen de beschadigde (open huid) en een vieze onhygiënische omgeving.

Een prima tijdelijke oplossing 

Paraffine en vaseline sluiten de huid bijna hermetisch van de buitenwereld af. Als je nagaat dat je dagelijks 1,5 liter vocht per dag verliest, een deel is afkomstig van transpiratie en bij ziekte en intensief sporten loopt dit percentage nog meer op.

Bij het gebruik van vaseline wordt het vocht dat uit de huid verdampt, niet aan de directe omgeving afgegeven. Het vochtverlies wordt onder die vetlaag gevangen gehouden. Net als een condens laag blijft het vocht onder de vetlaag zitten.

Ditzelfde vocht dat eerst door de huid is afgegeven wordt weer door de huid opgenomen. Dit proces blijft zich herhalen. Geleidelijk aan droogt jouw huid uit. Denk bijvoorbeeld aan het herhaaldelijk wassen van de handen, zonder de huid te hydrateren met een herstellende crème, kan de huid onvoldoende gehydrateerd worden en droogt geleidelijk aan uit steeds verder uit.

Vergelijk het maar met condens op de ramen.
Tijdens het koken van groenten verdampt er vocht. Dit vocht ontsnapt en zoekt zijn weg naar de minste weerstand, de buitenlucht bijvoorbeeld. Maar als de ventilatie niet aan staat, de ramen dicht zijn, kan het verdampte vocht nergens naar toe. Het vocht slaat vervolgens neer op de ramen. Als dit vaak genoeg gebeurt, vormt zich schimmel aan de binnenzijde van de ramen. Een metaforische vergelijking, maar één die wel tot verbeelding zal spreken, denk ik zo.🤔

Vaseline het witte 'wondermiddel'

Een prima tijdelijke oplossing 

Een beter en effectiever alternatief is het gebruik van de natuurlijke body butters, zonder de synthetische toevoegingen uiteraard!


Zoals bijvoorbeeld Shea butter, Mango butter, Cupuacu. Deze boters laten niet alleen het vocht op een natuurlijke manier ontsnappen, maar voorzien de huid ook van de nodige voedingsstoffen. Dit in tegenstelling tot vaseline, die alleen voor een vetlaagje zorgt, waar het vocht onder blijft hangen 'occlusie'. 

Het gebruik van vaseline is prima als het voor een aantal dagen wordt gebruikt, Maar als permanent huidverzorgingsmiddel, is het geen aanrader. 

In de gekleurde huid: de Afrikaanse, Aziatische, Latijns- Amerikaanse huid wordt het gebruik van dit zogenaamde witte wondermiddel, meer een kwelling dan een wonder. Door het verschil in vochtverlies (TEW) in de verschillende etnische groepen t.o.v. de Europese huid, de verdeling van ceramiden in de huid, verliest de huid meer vocht.
Vochtverlies dat onvoldoende aangevuld kan worden door het drinken van water. Maar hersteld kan worden door een tussenstof te gebruiken die over natuurlijke vetten  (ceramiden) bevat die het vocht dat uit de huid verdampt geleidelijk aan de omgeving kan worden afgegeven en tegelijkertijd de huid van de nodige voedings- en beschermingsstoffen voorziet. Dit in tegenstelling tot vaseline die geen voedingswaarde heeft. 

De vette synthetische stoffen, die zo bewerkt zijn dat ze hun natuurlijke werking nagenoeg kwijt zijn, vaseline en paraffine, zorgen er dus niet voor dat de huid het vocht vasthoudt en tegelijkertijd kan blijven ‘ademhalen’, maar structureel uitdroogt.   

Een beter en effectiever alternatief is het gebruik van de natuurlijke body butters, zonder de synthetische toevoegingen uiteraard! 

"Een prima tijdelijke oplossing "

Huidklachten in een donkere huid als gevolg van een vochtarme huid 

Door het structureel uitdrogen van de huid, ontstaan er huidklachten als eczeem, extreem droge huid, huidinfecties als gevolg van een toename van micro organismen: huid schimmels, gisten, bacteriën en virussen.

Een droge huid is een beschadigde huid, die gepaard gaat met:

  • jeuk

  • schilfering

  • roodheid

  • warmte toename

  • irritatie

Bij langdurig aanhoudende klachten van droogheid, treden er in de gekleurde huid geleidelijk aan meer pigmentverkleuringen op. Doordat de huid langdurig is uitgedroogd, is de huidbarrière laag beschadigd geraakt. Herstellen van deze beschermlaag, kan door gedurende een aantal weken of op structurele basis gebruik te maken van een crème en/of bodylotion die een emulgator (bindt water en vet/olie bestanddelen met elkaar) bevat. Sheabutter, natuurlijk body butters voorzien hier het beste in.

Wat doet een emulgator voor de huid?

Een emulgator, reguleert het vochtverlies uit de huid. Vochtverlies zal altijd plaatsvinden, de mate waarin het gebeurt is belangrijk. Een emulgator kan die afgifte reguleren, zonder dat de huid uitdroogt. De huid blijft soepel, doordat de huidbarrière laag (afscheiding tussen het lichaam en de omgeving) intact blijft en de talgklierproductie niet over gestimuleerd wordt tot de productie van nog meer talg (sebum), doordat de huid te veel vocht is verloren.

Hoe kom je erachter of een product voldoende van een bepaald ingrediënt bevat? Kortom hoe lees je een etiket?

De meeste producten verkocht in de reguliere drogisterijen en parfumerie bevatten vaseline en/of paraffine.

Door het etiket op een product te bestuderen, kun je aflezen welke ingrediënten (INCI lijst) en in welke mate deze zijn vertegenwoordigd.

Ingrediënten als vaseline en paraffine, die bijvoorbeeld in het 1e derde deel (als een etiket fictief in 3 delen wordt verdeeld) van een etiket staan vermeld, bestaat hoofdzakelijk uit conserveringsmiddelen. De crème of lotion, zal niet tot een verbeterde huidconditie leiden, het hydrateren van jouw droge huid.

Actieve werkstoffen (extracten), zijn meestal in dergelijke huidverzorgingsproducten onder vertegenwoordigd. Ze bevinden zich meestal op de laatste rij van de ingrediëntenlijst. 

Als je op zoek gaat naar een huidverzorgingsproduct die je van je droge huid kan afhelpen, ga dan eerst voor jezelf het volgende na:

❓ Drink je voldoende water op een dag?

❓ Hoe staat het met de temperatuur van het water?

❓ Hoe is de ingrediëntenlijst (INCI) van je huidverzorgingsproduct opgebouwd?

❓ Bevat het meer conserveringsmiddelen?

❓ Waar op de ingrediëntenlijst staan de actieve werkstoffen?

❓ Hoe ziet je dagelijkse verzorgingsritueel eruit?

❓ Gebruik je wel de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huidtype, huidconditie? Hoe vaak maak je er gebruik van?

❓ Is er medicatie in het spel, die de conditie van je huid aantasten?

❓ Of ligt het meer aan je leefstijl en dieet? Weinig slaap, droge lucht, alcohol/ drugsgebruik.


Heb je na het lezen van dit artikel, toch nog vragen? Plan een intakegesprek in zodat we samen naar jouw verzorgingsritueel kunnen kijken.

Lees ook mijn blog “De 1e 5 tips die ik mijn klanten van kleur altijd mee geef bij een vochtarme huid.”

Lees ook de andere artikelen op mijn blogpagina


Saskia Pinas, huidtherapeute & schoonheidsspecialist

Maart 2016

Saskia Pinas MellaCare eSkinacademy                                                                                                                                                                                                   Ik ben Saskia Pinas, ruim 11 jaar actief als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste in mijn praktijk in Rotterdam West.
Sinds mijn vroege tienerjaren, rond de pubertijd, heb ik mij altijd bezig gehouden met de huid. Ik had al vrij vroeg last van diverse huidproblemen. Vooral de pigmentvlekken die ik overhield na het doorstaan van de waterpokken, muggenbeten en later ook nog eens acne en de bijbehorende pigmentvlekken die het achterliet, striae, overbeharing. Ik zag de huidproblemen als een probleem. Naarmate je ouder wordt verdwijnen sommige huidaandoeningen vanzelf, maar laten soms hun sporen na.

Ik heb dan ook jaren gezocht en van alles en nog wat uitgeprobeerd en nog steeds om de opgelopen schade te kunnen herstellen. Soms met succes en soms ook niet.
Na het afronden van mijn opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht in 2006. Ben ik 3 jaar later voor mezelf begonnen. Sindsdien ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de theorie van de etnische huid en in de praktijk experimenteerde ik op mezelf welke apparatuur, producten en behandelingen, combinaties het effectiefst zijn in te zetten voor de gekleurde huid.

In de 12 jaar dat ik mijn praktijk run heb ik veel mogen zien aan huidaandoeningen, verhalen mogen horen van mijn klanten met betrekking tot hun huidproblemen en de obstakels, onbegrip en onwetendheid waarmee ze te maken hebben gehad. In hun zoektocht naar een oplossing voor hun huidprobleem of daaraan gerelateerde aandoening.

Kennis updaten over de gekleurde huid

Met de opleiding eSkinacademy, is het mijn missie om alle gekleurde consumenten in Nederland en in België, de mogelijkheid te bieden in de eigen woonomgeving een schoonheidssalon of huidtherapiepraktijk te bezoeken, die over de juiste kennis en ervaring beschikt om hun gekleurde huid op de juiste wijze te kunnen behandelen.
eSkinacademy is er voor dé beauty professional die op de juiste manier geïnformeerd wilt worden over de gekleurde huid.


Ben jij schoonheidsspecialist en/of huidtherapeut? Wil je een voorsprong nemen op je beauty collega's en een expert worden in het behandelen en adviseren van klanten met een gekleurde huid? Schrijf je in voor een online training bij www.eskinacademy.nl. Inhouse training (training op locatie zijn op aanvraag) mail je verzoek. 

Saskia Pinas

Huidtherapeut & schoonheidsspecialiste

www.mellacare.nl
www.eskinacademy.nl