SLechte of goede eetgewoontes?

Verborgen honger. Ondervoeding en obesitas gaan hand in hand.

Ondervoeding bij volwassenen. Een fenomeen, waar ik in mijn praktijk in Rotterdam regelmatig  tegenaan ben gelopen, maar nog niet zo zeer de link had gelegd met eenzijdig eten. Vandaag las ik een stuk over dit fenomeen in het wetenschappelijke blad EOS, 'Verborgen honger'. Waarin uitgebreid toegelicht wordt voor welke uitdaging wereldwijd de maatschappij nu en in de toekomst staat te wachten. De invloed van een tekort van micronutriënten, welke schade dit in de toekomst kan veroorzaken. Zeer de moeite van het lezen waard.

Ondervoeding bij volwassenen. Een fenomeen, waar ik in mijn praktijk in Rotterdam regelmatig  tegenaan ben gelopen, maar nog niet zo zeer de link had gelegd met eenzijdig eten. Vandaag las ik een stuk over dit fenomeen in het wetenschappelijke blad EOS, 'Verborgen honger'. Waarin uitgebreid toegelicht wordt voor welke uitdaging wereldwijd de maatschappij nu en in de toekomst staat te wachten. De invloed van een tekort van micronutriënten, welke schade dit in de toekomst kan veroorzaken. Zeer de moeite van het lezen waard.

Vitamine en mineralen tekorten bij mijn klanten

Al jaren adviseer ik mijn klanten, met name de klanten van kleur om aan hun vitamine  D3 en ijzer inname te denken. Als er een tekort bij de 1 is ontstaat er ook een tekort bij de ander. Ongeveer een kwart van mijn klanten die mijn praktijk in Rotterdam bezoeken, vanwege een huidaandoening hebben een tekort aan vitaminen en mineralen, met name een milde tot ernstig tekort aan vitamine D3 en ijzer. Het is bekend dat bij een tekort aan o.a. vitamine D3 bij mensen van kleur, huidproblemen kunnen ontstaan als gevolg van een verlaagde huidweerstand. Een toename van bacteriële en schimmelinfecties in de huid, is het gevolg van een tekort.  Huidproblemen die maar niet over schijnen te gaan. Kunnen voor een deel teruggevoerd worden naar een langdurig eenzijdig dieet en schadelijke levensstijl.

Toenemende kaalheid onder jonge en oudere consumenten van kleur

Een aantal weken geleden bracht  ik een bezoek aan mijn kapster Rosie van Urban Rose in Rotterdam, we hadden het zoals wel vaker over ons vakgebied en welke invloed onze eetgewoontes op onze huid en haren hebben.

Zo kwamen we op het onderwerp van vrouwen, die steeds vaker last schijnen te hebben van kale plekken op de kruin van het hoofd. Dit waren niet alleen oudere vrouwen van een jaar of 60. Maar ook jonge meiden in de bloei van hun leven, begin 20 en midden 20.

De meeste consumenten zijn van mening dat ze 'gezond' eten en dat een haar en/of hoofdhuid probleem niet aan hun voedingspatroon kan liggen, maar aan de stress die zij in het dagelijks leven ervaren, niet de juiste haar en huidverzorgingsproducten gebruiken. Niets is minder waar. Je eet vaker buiten de deur, effe een snelle hap die paar blaadjes waterige sla en door gebakken Cherry  🍅 🍅 voorzien onvoldoende in de benodigde nutriënten.

Als tijdelijke oplossing worden er pruiken en andere beschermende haarstukken gedragen, gebruik van semi- natuurlijke oliën voor in het haar, in de hoop het haar tot rust te brengen. Sinds de Movement om Natural te gaan is dit toegenomen. Door natural te gaan worden bestaande haar problemen juist blootgelegd. Waar ze eerst onder een pruik, extensions verborgen zaten, wordt je nu keihard met de naakte waarheid geconfronteerd. 

Een vergelijkbaar beeld zie je ook bij consumenten, die zo 'Clean' mogelijk willen leven, vrij van chemicaliën, wassen hun gezicht met alleen water. Het principe erachter begrijp ik wel, maar het effect van een schonere en gezondere huid, zal niet alleen bereikt worden door je gezicht met water te reinigen. Water is namelijk niet instaat geen vetten op te lossen. Net zoals dat je de afwas niet zonder een vetoplossend middel kunt doen, kun je de dagelijkse talg die op je huid achterblijft en restanten van huidverzorgingsproducten, make up en vuildeeltjes uit de lucht niet verwijderen. Niets op je huid smeren, zal dus ook niet altijd je huidproblemen verminderen. Sterker nog al deze tijdelijke 'minder' schadelijke oplossingen kunnen zelfs het huid- en/of haar probleem verergeren en in stand houden.                                                                 

"Clean"

Dunner wordend haar onder jonge Aziatische mannen

Maar niet alleen jonge vrouwen hebben te maken met  dunner wordend haar. Bij mannen is dat al langer geaccepteerd dat zij kalend zijn worden vanaf een bepaalde leeftijd. Maar als dat al vroeg zoals bij jonge vrouwen begint is dat 'no fun at all.'  

Iets langer geleden kwam ik een artikel op CNN tegenover kalende Aziatische mannen. Aziatische mannen zijn de enige etnische groep, in vergelijking tot de overige 5 etnische groepen, waarvan bekend is dat zij tot op hoge leeftijd nog altijd over een volle bos haar beschikken. 

Maar hoe anders is dat tegenwoordig. Steeds meer mannen van midden 20, begin 30 worden kaal en kiezen voor allerlei middelen en behandelingen om hun haargroei te stimuleren tot aan haar implantaties toe. Lees het volledige artikel.

Ook in dit  onderzoek werd de link tussen voeding (eenzijdig), langdurige stress, leefstijl gelegd in relatie tot dunner wordend haar en uiteindelijk haarverlies. 

Het is triest maar waar, maar de basis van de huid- en haarproblemen die steeds vaker en langer bij jonge kinderen en volwassenen gezien wordt, al op jonge leeftijd is veroorzaakt. Uiteraard spelen andere factoren als genetische aanleg, leeftijd (hormoonhuishouding), huid- en haarverzorgingsproducten, medicatie, modetrends ook een rol.
Maar die zijn vaak van korte duur. Als kinderen al op jonge leeftijd tot op adolescentie leeftijd te weinig nutriënten binnen krijgen. Zal het resultaat na van de jarenlange ondervoeding zichtbaarder worden.

Het aanleren van gezonde voeding- en leefstijl gewoontes, begint van huis uit. Ouders spelen hier een grote rol in, net zoals dat de overheid die haar burgers onvoldoende beschermd tegen de schadelijke effecten van hun beslissingen op voedingsgebied. Wat er in de winkels komt te liggen de nabijheid van micro boerderijen voor gewassen direct van het land in grote en middelgrote steden. Is een gebrek aan inzicht gedreven op een money driven economische gedachte gang, met korte termijn oplossingen, die in de praktijk geschikt zijn voor consumenten met een gevulde bankrekening.

The bottom Line is, ouders, overheden, producenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de huidige en volgende generaties in het maken en nemen van beslissingen, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

De gevolgen beperken zich niet alleen in alsmaar stijgende zorgkosten, maar ook aan de belasting van het milieu (vervuiling van het oppervlaktewater door restanten van medicatie), arbeidsproductiviteit die terugloopt, toenemende armoede onder werkenden met hoge zorgkosten, vroeg sterfte op jonge leeftijd. Een achteruitgang van de kwaliteit van leven.

Welke rol kan de huidtherapeut en schoonheidsspecialist hierin vervullen?

Als een consument last heeft van huid- of haar problemen, zijn de kapper, schoonheidsspecialiste/ huidtherapeut of huisarts, vaak de eerste disciplines die om advies wordt gevraagd. Om erger te voorkomen voor bestaande huid- of haarproblemen, kan de rol van een huidtherapeut, schoonheidsspecialiste of kapper als 1e schakel worden ingezet ter preventie.

Hoe sta jij er als schoonheidsspecialiste, huidtherapeut kapper in? Liever preventief bezig zijn of postoperatief handelen?

#gezondevoeding, #huidenhaarproblemen, #huidtherapie, #haarverlies, #mellacareskin, #schoonheidsspecialist

Saskia Pinas MellaCare eSkinacademy                                                                                                                                                                                                   Ik ben Saskia Pinas, ruim 11 jaar actief als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste in mijn praktijk in Rotterdam West.
Sinds mijn vroege tienerjaren, rond de pubertijd, heb ik mij altijd bezig gehouden met de huid. Ik had al vrij vroeg last van diverse huidproblemen. Vooral de pigmentvlekken die ik overhield na het doorstaan van de waterpokken, muggenbeten en later ook nog eens acne en de bijbehorende pigmentvlekken die het achterliet, striae, overbeharing. Ik zag de huidproblemen als een probleem. Naarmate je ouder wordt verdwijnen sommige huidaandoeningen vanzelf, maar laten soms hun sporen na.

Ik heb dan ook jaren gezocht en van alles en nog wat uitgeprobeerd en nog steeds om de opgelopen schade te kunnen herstellen. Soms met succes en soms ook niet.
Na het afronden van mijn opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht in 2006. Ben ik 3 jaar later voor mezelf begonnen. Sindsdien ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de theorie van de etnische huid en in de praktijk experimenteerde ik op mezelf welke apparatuur, producten en behandelingen, combinaties het effectiefst zijn in te zetten voor de gekleurde huid.

In de 12 jaar dat ik mijn praktijk run heb ik veel mogen zien aan huidaandoeningen, verhalen mogen horen van mijn klanten met betrekking tot hun huidproblemen en de obstakels, onbegrip en onwetendheid waarmee ze te maken hebben gehad. In hun zoektocht naar een oplossing voor hun huidprobleem of daaraan gerelateerde aandoening.

Kennis updaten over de gekleurde huid

Met de opleiding eSkinacademy, is het mijn missie om alle gekleurde consumenten in Nederland en in België, de mogelijkheid te bieden in de eigen woonomgeving een schoonheidssalon of huidtherapiepraktijk te bezoeken, die over de juiste kennis en ervaring beschikt om hun gekleurde huid op de juiste wijze te kunnen behandelen.
eSkinacademy is er voor dé beauty professional die op de juiste manier geïnformeerd wilt worden over de gekleurde huid.


Ben jij schoonheidsspecialist en/of huidtherapeut? Wil je een voorsprong nemen op je beauty collega's en een expert worden in het behandelen en adviseren van klanten met een gekleurde huid? Schrijf je in voor een online training bij www.eskinacademy.nl. Inhouse training (training op locatie zijn op aanvraag) mail je verzoek. 

Saskia Pinas

Huidtherapeut & schoonheidsspecialiste

www.mellacare.nl
www.eskinacademy.nl