Natuurlijke cosmetica MellaCare

Welke crème of cleanser past bij mij? 

Een alle dagelijkse en makkelijke taak zou je denken, het kiezen van de juiste cleanser en/of crème voor jouw huid.
Je loopt je favoriete drogist of parfumerie winkel binnen en leest de labels van de verschillende potjes. Je hebt een droge huid, vooral 's ochtends na het reinigen voelt de huid droog en trekkerig aan. Je make up ziet er vlekkerig uit, door de droge plekjes. 

Een crème voor de droge huid zal je huidprobleem moment wel oplossen, hoop je. Nog even voor de zekerheid vraag je aan de verkoopmedewerker welke crème het beste bij jouw huid past. Eigen huismerk verrijkt met vitamine E of een bekend merk van een reclamespot, die je doet geloven dat binnen 2 weken al je huidproblemen zijn opgelost. In dit blog vertel ik je de reden waarom jouw keuze voor een crème, cleanser of serum niet het gewenste effect heeft en wat je wel kunt doen om de juiste keuze te maken in huidverzorging. 


Waarvoor gebruik je een crème? 

Je kiest voor een crème om een huidprobleem aan te pakken. Tekorten aan te vullen, net zoals dat je dagelijks meerdere keren op de dag water moet drinken om het vochtverlies weer aan te vullen, anders loop de hele dag rond met een droge mond en een barstende koppijn.

Super simpel toch, dat jouw oplossing voor jouw huidprobleem, zo eenvoudig is: je loopt de winkel binnen - pakt potje x dagcrème - vraagt extra advies aan de winkelmedewerker - rekent af bij de kassa - gaat naar huis en smeert iedere dag braaf twee weken lang de crème op je huid. Na 2 weken denk je verbetering te zien, de crème smeert lekker 😋 uit en ruikt héérlijk. Maar ja na een maand vind je toch dat je huid er niet veel beter op is geworden misschien iets minder droog, maar nog steeds voelt het droog en trekkerig aan. Nog even door gebruiken denk je, misschien heeft mijn huid meer tijd nodig.

Je badkamer kast puilt bijna uit van de verschillende potjes en tubes huidverzorging, die allemaal net niet het gewenste effect hebben voor jouw huid. Hoe kan het dat je nooit echt de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huid kunt vinden? Het antwoord zit in de inhoud. Het ontbreken van actieve werkstoffen.

Wat zijn actieve werkstoffen

Het antwoord is heel simpel. In de vele potjes crème, tubes en flesjes zit namelijk nauwelijks iets aan actieve werkstoffen om jouw huid te voeden, beschermen of te herstellen. Je koopt als het ware een pot crème dat gevuld is met hoofdzakelijk vulmiddel en een ieniemienie beetje van een werkzame stof. Je komt er alleen achter dat wat er op het label staat ook zo is door de ingrediëntenlijst, de INCI lijst, te raadplegen. Hierop kun je van boven naar beneden lezen, welke ingrediënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn. Hoe hoger een werkzame stof wordt vermeld op de ingrediëntenlijst, hoe meer waard je voor je geld krijgt en je ook het gewenste resultaat zult bereiken. 


Een werkstof is een stof bestaande uit bijvoorbeeld vetten (ceramiden), aminozuren (peptiden), die helpen de conditie van je huid te verbeteren. De moleculen van deze werkstof zijn klein genoeg om door de huidbarrière van je huid te dringen en door de cellen opgenomen te worden, de cellen worden van energie (voedsel om hun werk beter uit te kunnen voeren), voorzien. Pigmentvlekken zie je geleidelijk aan vervagen, een droge huid wordt minder, je huid gaat er voller uitzien en krijgt bijvoorbeeld meer glans.

De ingrediëntenlijst

Als je de ingrediëntenlijst in drieën zou verdelen, krijg je het volgende te zien:
Het 1e ingrediënt hieruit bestaat voor het grootste deel van het product uit water (aqua), olie (zonnebloemolie) of een boter (shea butter). Producten waarvan het eerste ingrediënt met water begint, bevatten conserveringsmiddelen (dit kan natuurlijk of synthetisch zijn) om bacterie en schimmelvorming tegen te gaan van het product, het product is langer houdbaar na opening.
In het geval van een olie of een vet, kunnen er ook conserveringsmiddelen zijn toegevoegd, deze zijn vaak op plantaardige basis. De producten zijn alleen minder lang houdbaar na opening en gevoeliger voor blootstelling aan zuurstof, vocht en licht (uv straling, kunstlicht). Wil je dus niet continue met een miskoop thuiskomen, verdiep je dan in het lezen van de ingrediëntenlijst en niet alleen in het lezen van de labels met beloftes, die het daglicht 🌞  niet kunnen verdragen. 


En nu…..? 

Je hebt de ingrediëntenlijst gelezen, je weet dat je huidverzorgingsproducten werkzame stoffen moet bevatten om jouw huidprobleem te verhelpen. Hoe hoger de werkstof staat, hoe meer ervan in zit, hoe beter de werking zal zijn en dat het om actieve werkstoffen moet gaan die ook door de huid opgenomen worden en in de cellen terecht komen, daar waar het feestje 🎉 gehouden wordt.

Met alleen de ingrediëntenlijst lezen ben je er helaas nog niet. Je moet natuurlijk ook weten wat de verschillende ingrediënten betekenen, wat ze doen voor jouw huid. Onderaan dit blog vind je een link voor het downloaden van een ingrediëntenlijst met de meest voorkomende ingrediënten die in huidverzorgingsproducten voorkomen.

Meld je aan voor het ebook!

Na het lezen van de ingrediëntenlijst weet je het volgende:

  • je hebt een indruk gekregen wat de werking is van de meest voorkomende ingrediënten
  • je kunt met deze lijst op pad gaan als je opzoek gaat naar een nieuw product
  • je voorkomt dat je geld over de balk gooit door producten aan te schaffen die de conditie van je huid en/of haar verergeren. Je maakt bewustere keuzes.


Wil je niet eerst zelf op onderzoek uitgaan? Boek dan meteen een afspraak in voor een intakegesprek (huidanalyse) + productadvies via onderstaande link. Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Rotterdam.

Kwaliteit tussen de verschillende merken

Tussen de vele verkrijgbare merken zitten er grote verschillen in kwaliteit. Dit is niet altijd aan de buitenkant van een potje crème te zien. De luxe buitenkant zegt niets over de kwaliteit van de inhoud en vice versa. De kwaliteit tussen de verschillende merken zit in de:

  • hoeveelheid
  • kwaliteit
  • soort werkstof

Aan de prijs en kwaliteit van een product kun je niet zien hoe effectief een product zal zijn.
Als je het idee hebt dat de conditie van je huid achteruit gaat, is je huid alleen actief aan de oppervlakte (de buitenkant). De binnenkant van je huid in de diepere huidlagen, daar waar het echte werk gebeurd, wordt niet bereikt. Een mooi voorbeeld, waar iedere vrouw naarmate de jaren verstrijken, zich zorgen om maakt is het verlies aan elasticiteit en stevigheid van de huid. Vanaf ongeveer je 25 ste levensjaar verliest je huid geleidelijk aan collageen, circa 3% per jaar. Je lichaam bestaat uit 30 verschillende collageen soorten, waarvan de 5 meest voorkomende in:
de huid (90% 😲type I van alle collageen komt in het grootste orgaan voor):

  • botten
  • bloedvaten
  • organen
  • kraakbeen
  • bindweefsel
  • epitheel cellen
  • placenta
  • haren  

Collageen wordt in de dermis aangemaakt, onder de opperhuid (epidermis), een aantal huidlagen dieper vindt de productie van collageen door de fibroblasten plaats. De peptide, is een molecuul dat door een klein aantal aminozuren aan elkaar verbonden zijn door middel van peptidebindingen

Om deze huidlaag te kunnen bereiken zijn werkstoffen nodig die diep in de huidlagen komen om de werkstof in de cellen af te leveren of als katalysator kan fungeren om andere werkstoffen te helpen op de juiste locatie te komen. Het effect van de werkzame stoffen, kan een aantal dagen, weken of maanden in beslag nemen. Het veranderingsproces gaat geleidelijk aan en niet zoals reguliere merken je willen laten geloven dat je binnen 4 weken een strakke huid hebt. Na 4 weken moet je bijvoorbeeld merken dat pigmentvlekken lichter zijn, je huid steviger aanvoelt. Een product met de juiste inhoud werkt namelijk bijna altijd, mits je de gebruiksaanwijzing correct opvolgt en je leefstijl als dat van invloed is aanpast.
Kortom een goed product die staat of valt met de kwaliteit en de hoeveelheid van de juiste stoffen. En hier kom je alleen maar achter door de ingrediëntenlijst te lezen. Of laat je door een professional informeren.


Ben je benieuwd naar welke huidverzorgingsproducten voor jouw huidprobleem werken?
Boek een consult + productadvies op maat. Ik help je graag verder. 


Saskia Pinas, huidtherapeut, juli 2020

Wil je weten wat de conditie van jouw huid is?