Hoe goed bescherm jij je donkere huid tegen de zon?

Zonnebrandcrème. Heeft een donkere huid dit nodig?

Een zonnebrandproduct gebruiken heeft zo zijn voor- en nadelen. Of je nu een donkere of een lichte huid hebt, jong of oud bent, man, vrouw, kind of onzijdig. Ieder levend wezen waarvan de onbedekte huid niet bedekt is met haren of kleding, loopt een groter risico om huidschade op te lopen. Heeft een donkere huid zonnebeschermingsproduct nodig? Absoluut! Ook een donkere huid in al haar kleurrijke voorkomen, moet de onbedekte huid beschermen, met een zonnebrandproduct.

The sun you love it or you hate it! De warmte die ze uitstraalt, de vrolijkheid dat het teweeg brengt in je brein, heerlijk de gedachte alleen al doet je al bijna huppelen van plezier. Maar helaas kent ze ook een keerzijde, die meer te maken heeft met het menselijk gedrag dan dat de zon hier schuldig aan is. Hoe kunnen wij de gekleurde bevolkingsgroep ons gedrag verbeteren ten aanzien van ons zongedrag, de invloed die de zon op onze huid heeft?

Ook een donkere huid heeft zonnebrandcrème nodig

Er is veel gepubliceerd over het gebruik van zonnebrandcrème, waarvoor het goed is en voor wie het geschikt is? De werking en de effectiviteit zijn bekend, maar de toepassing en het nut voor de gekleurde huid, daar is weinig over gepubliceerd. Tot circa 10 jaar geleden werd en helaas nog steeds vanuit gegaan dat een donkere huid geen zonnebrandcrème nodig heeft, omdat het toch niet kan verbranden. Net zoals dat een donkere huid niet kan bruinen en geen huidkanker kan ontwikkelen. Allemaal misvattingen.

                                           

                          “Een donkere huid kan toch niet verbranden?!”


In the Sun 

Waarom bescherming tegen de zon zo belangrijk is.

Ongeacht de kleur van je huid, diep donker tot mokka bruin een gekleurde huid, heeft net zoveel bescherming nodig als een witte huid. Al zal deze huid minder snel verbranden. Pigmentschade en huidveroudering vormen een groter gevaar. Dus smeren met die handel!


Natuurlijk beschermingssysteem

Van nature hebben mensen met een donkere huid, een veel beter ontwikkeld beschermingssysteem tegen de invloed van de zonnestralen UVA (veroudering) en UVB (bruining, verbranding).
De melanine, het pigment, in de melanocyten, absorbeert voor een deel de schadelijke UV- straling, de daaronder gelegen kwetsbare huidcellen worden daarmee beschermd tegen de invloed van de zon.


In een donkere huid, bevinden zich in alle vijf huidlagen van de epidermis, pigmentcellen. Hoe donkerder de huid, hoe groter de melanocyten, hoe compacter deze gevuld zijn met pigment, Melanine. Hoe meer UV- straling er geabsorbeerd kan worden, hoe kleiner de kans op zonneschade van de huid wordt. Dit geldt andersom ook, hoe minder pigmentcellen de diverse huidlagen bevatten, de groter het risico is dat je huid zonneschade zal oplopen op lange termijn.


Een hoed als bescherming tegen de zon


Welke invloed heeft het klimaat in de keuze van jouw zonnebrandproduct?

Het gebruik van een zonnebrandproduct is geen overbodige luxe. Naast het dragen van kleding en hoofddeksels om de onbedekte huid tegen de invloed van het zonlicht te beschermen. Ook de ogen hebben te leiden onder de felle zonnestralen, bescherm je ogen met een zonnebril die een UV-coating heeft. Het gebruik van een zonnebrandproduct een noodzakelijk huidverzorgingsproduct ter bescherming van de huid. Er zijn meerdere redenen om de blote huid te beschermen.

De verslechterde conditie waarin de ozonlaag sinds de jaren ‘80- ‘90 in verkeerd zorgt voor een verhoogde kans op onherstelbare huidschade          aan de opperhuid. 

  • Mensen met een gekleurde huid die in een tropisch land wonen en leven, hebben van nature een betere natuurlijke bescherming tegen de                   invloed van de zon, dan mensen van kleur die in een kouder klimaat zoals in Europa zijn gaan leven. Hun pigmentcellen, zijn minder vaak                   actief, dan van hen die dagelijks hun huid blootstellen aan natuurlijk zonlicht. 
  • Het soort klimaat, de ligging (hoogte) van een stad, land kunnen van invloed zijn op het gebruik van zonnebrandproduct en de hoogte van de           SPF. In Nederland en aangrenzende landen kennen we met name een zeeklimaat, een gematigd zeeklimaat, een semi-landklimaat. Verder                 naar het zuiden binnen Europa verandert het klimaat naar een meer mediterraans, oceanisch, subtropisch klimaat.
             Noordelijker wordt het klimaat bergachtig. Het gebruik van een hoge of lage factor, frequentie en samenstelling bepalen welke zonnefactor               het best aansluit bij je huidige conditie.

         De pigmentcellen die in een winterslaap verkeerden, worden geactiveerd naarmate de temperatuur stijgt. Zonder voldoende voorbereiding,               stappen we de buitenlucht in. De kans op verbranding, hyperpigmentatie neemt toe. Na maanden van geen zon naar wel zon is een                             traumatische ervaring voor je huid. Zonneallergie ligt op de loer.
         Hoe lichter de huid, hoe minder pigment het bevat, hoe meer schade aan de pigmentcellen in de huid zich gaat aftekenen.

  • Huidveroudering. De huid verouderd aanzienlijk sneller als de zon vrij spel heeft. Collageen, zorgt voor de stevigheid van de huid, wordt door               de UV-A sneller afgebroken. 

Welke zonnefactor gebruik je, waar, wanneer en hoe vaak?

Het gebruik van een zonnebrandproduct moet aan een aantal eisen voldoen om effectief de huid tegen zonneschade te kunnen beschermen.

Sun Protection Factor (SPF)

Een SPF betekent de tijd die de huid nodig heeft om onder invloed van de UV-straling rood te worden. Wordt je snel rood in de zon, bijvoorbeeld binnen 30- 60 minuten, dien je je huid met een factor 50 te beschermen. Het rood worden van de huid is een voorstadia van een verbranding. Maar voordat het zover is doorloopt je huid een aantal fasen. Maar je bent gewaarschuwd. Laat het niet zo ver komen, dat je huid onherroepelijke schade oploopt.

Waarom SPF 50? 50 staat voor 50 minuten. Gedurende 50 minuten geniet je huid van een optimale bescherming. Wordt je huid niet snel rood maar bruint het wel snel, dan kan een SPF 30 voldoende zijn. Maar alleen de hoogte van de SPF is niet voldoende om jouw kwetsbare huid te beschermen. Alleen een zonnebrandproduct aanschaffen op basis van de SPF is niet handig. De inhoud, gebruik van ingrediënten bepalen o.a. de optimale bescherming van je huid. 


Bescherm je huid met de juiste spf

Wanneer ben je het best beschermd?

Het moment van aanbrengen, de ingrediënten, de frequentie, vorm, houdbaarheid bepalen de effectiviteit van een zonnebrandproduct, moment van blootstelling.


  • Breng een zonneproduct minimaal 30 minuten voordat je buitenlucht in gaat aan. Het filter krijgt op die manier de tijd om geactiveerd te   
             worden. Zonnebrandproducten voor kinderen geldt dit niet, deze zijn meteen actief.
  • Een zonnebrandproduct kan uit chemische en fysische zonneblokkers bestaan. Chemische (door mens vervaardigd) zonne ingrediënten                     absorberen (opnemen) UV- B zonnestralen, de fysische (komen van nature in de natuur voor) zonneblokkers, weerkaatsen de UV- A en
             UV- B  zonnestralen (broadspectrum).

             Chemische zonneblokkers kunnen zijn: avobenzone, benzophenone, homosalate, octinoxate, oxybenzone (schadelijk voor o.a. het koraalrif).
             Fysische zonne ingrediënten, zijn zinkoxide en titaniumdioxide (zijn mineralen die  van nature in de natuur voorkomen).  

         Een combinatie van beide chemische en fysische ingrediënten biedt een zonneproduct met de hoogste bescherming. Een geschikt product                 voor mensen met een zeer gevoelige of een kwetsbare huid (zonneallergie, tijdens en na chemokuur, bij gebruik van antibiotica,                                   ontstekingsremmers), hebben profijt bij het gebruik van een dergelijk zonneproduct. Vergeet natuurlijke huidverzorgingsproducten niet die
         licht overgevoelig zijn, zoals Argan, vitamine A.
    

          Er zijn naast eerder genoemde zonnefilters ook zonnefilters die van nature in plantaardige oliesoorten voorkomen met een ‘hoge’ SPF.                        Wortelzaad olie (SPF 40), frambozenzaadolie (SPF 30). Er zijn tot nu toe nog geen eenduidige studies verschenen, waar de hoge SPF                          bevestigd wordt door meerdere bronnen en waaruit blijkt dat de SPF beschermd tegen de UV- A als UV- B stralen. Het dagelijks toepassen                van deze laatste groep van plantaardige zonnefilters is op eigen risico. Ik ben er wel van overtuigd dat moeder natuur hiervoor gezorgd                      heeft. Het is aan de mens om het uit te zoeken.

          De meest gangbare bescherming waar wel eenduidige resultaten van zijn gevonden is een SPF van tussen de 4 en 10 in plantaardige                          oliesoorten. Het is niet ondenkbaar dat oliesoorten als wortelzaadolie en/of frambozenolie, een hoge SPF bevatten. De
          natuur herbergt meer dan genoeg geheimen die door de mens nog niet ontdekt zijn.

  • Blijf uit de zon op het heetste moment van de dag tussen 11.00 uur en 15.00 uur. In deze periode loop je de grootste kans om te verbranden of             andere huidschade op te lopen.
  • Voor een optimale bescherming breng je de zonnebrandproduct iedere 1,5-2 uur of eerder bij veel transpiratie, na het zwemmen, afdrogen/               vegen van de huid, opnieuw aan. In gebieden met veel water, sneeuw (spiegelende oppervlakken) dient de blootgestelde huid vaker                           ingesmeerd te worden, dan iedere 1,5 uur.
  • Voor een optimale bescherming van de buitenste laag van je huid, biedt het gebruik van een zonnebrandcrème de beste bescherming. Een               spray daarentegen heeft een te kleine verdeling (verneveling) en bedekt de huid niet volledig om de UV- A en UV- B stralen te reflecteren, dan           wel te absorberen. Een olie verbrand sneller en makkelijker op de huid. Een overgevoeligheidsreactie, ligt op de loer, een zonneallergie kan                 hierdoor sneller uitgelokt worden.
  • Gebruik een zonnebrandproduct royaal, wees vooral niet zuinig. Na opening van het zonnebrandproduct is deze maximaal 12 maanden                     houdbaar. De werking van het zonneproduct neemt met de tijd af.

Weetje!

  • “Landarbeiders in tropische en subtropische landen, smeren dagelijks hun huid in met een plantaardige olie om de huid tegen de invloed van              de zonnestralen te beschermen en ter voorkoming van uitdroging.”

  • Tijdens de slavernijperiode in Westerse landen pasten slavenarbeiders die op het land werkten dezelfde methode toe om hun huid tegen de               zon te beschermen. Niet alleen bleef hun huid beschermt tegen de effecten van de UV-stralen, de huid werd tegelijkertijd ook gehydrateerd                en bruint egaal.

  • De huidige zonnebrandproducten, kunnen tegenwoordig ook als hydraterende dagcrème worden toegepast. Het beschermen van de                         onbedekte huid wordt al duizenden jaren toegepast door mannen en vrouwen woonachtig in landen op of rond de evenaar.

  • In westerse landen kwam dat besef veel later. In 1938 werd de eerste commerciële zonnebrandproduct gelanceerd door Franz Grieter. In de                jaren ‘70 werd het gemeengoed onder de witte bevolking om de huid in te smeren, nadat er steeds meer verbanden werden gelegd tussen                de toename van het aantal huidkankergevallen en veranderend zongedrag, door vaker zonnige landen op te zoeken en langere periodes                  achtereen te verblijven.
  • Waar er in de tropische landen vaker gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten met een SPF. Wordt in westerse landen vaker                     gebruik gemaakt van chemische ingrediënten met een SPF.


Waaraan moet een goede zonnebrandcrème voldoen?

Een goede zonnebrandcrème beschikt over het volgende:

  • Een duidelijk etiket waarop de SPF staat aangegeven, of het een broad spectrum (UVA en UVB) product is, geen parfum bevat (of in zeer                   kleine hoeveelheden aanwezig is), de aanwezigheid van 1 of beide fysische zonne ingrediënten zinkoxide en/of titanium dioxide.
  • Houdbaarheidsdatum (icoon van pot met open deksel).
  • Ingrediëntenlijst met daarop de werkzame stoffen die voor een optimale bescherming van de bovenste huidlaag (epidermis) zorgen, zie Sun             Protection Factor (SPF).
  • En voor de gekleurde huid, geen witte, blauwgrijze waas 😉 op de huid achterlaten. 
  • Niet teveel chemische zonneblokkers bevatten, deze veroorzaken vaker huiduitslag, verstoppingen van de poriën in de gekleurde huid.
  • Geen of minimale hoeveelheid aan parfum bevatten.
  • Duidelijke gebruiksaanwijzing.

       

Op vakantie naar de zon

We zijn maar wat trots op onze huidskleur en denken dat de etnische kenmerken die ons uiterlijk bepalen en kwaliteiten meegeven, altijd en overal hetzelfde blijven werken. Ergens klopt dat ook wel, maar toch ook weer niet. Niet iedere eigenschap komt volledig tot uiting of is handig, als je je in een andere omgeving, klimaat bevindt dan waarop de etnische karakteristieke eigenschappen van nature zijn ingesteld.


Eerder beschreef ik de pigmentcellen, melanocyten, al. Deze pigmentcellen bevatten melanine, die de UV-B straling absorberen.

Als je huid maanden achtereen geen zonnestraal heeft gevoeld en daarna van de ene op de andere dag blootgesteld wordt aan het zonlicht zonder de nodige voorbereiding en bescherming te hebben ondergaan, kan je huid ontstoken raken door de plotselinge hoeveelheid zonlicht waaraan het blootgesteld. Je huid heeft onvoldoende tijd om zich aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden, de melanocyten te activeren voor een optimale bescherming. Je huid krijgt een enorme hoeveelheid UV-stralen te verwerken in een korte periode. Opgelopen schade aan de huid kan zich na een aantal weken, maanden of zelfs jaren zichtbaar worden.

  

Een door de zon beschadigde huid

Een door de zon beschadigde huid is pijnlijk, rood en gevoelig bij aanraking. Jeukt, vertoont kleine bultjes. Een huid die duidelijk geïrriteerd is. 
Om een dergelijke huidreactie te voorkomen is het van belang je huid van de juiste verzorging te voorzien. Preventie.

                         (zonne) allergie huidreactie donkere huid                                  


  • Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is. Een droge huid, is vatbaarder voor huidschade, geneest slechter. Een Afrikaanse, Aziatische,                   Latijns- Amerikaanse of aanverwante etnische groepen hebben van nature minder ceramiden in de opperhuid. De huidbarrière kan door                   langdurig verkeerd gebruik of de verkeerde huidverzorgingsproducten haar natuurlijke beschermlaag aantasten. Een huid waar dit het geval             is, droogt sneller uit en vertoont sneller schade.
  • Bouw de blootstelling aan zonlicht op. Ga niet meteen van maanden zonder zon, in één keer onbeschermd de zon in. Het dragen van luchtige             kleding, zorgt ervoor dat de zonnestralen de pigmentcellen indirect activeert. Natuurlijk het gebruik van een zonnebrandproduct begin met                 een hoge factor en bouw geleidelijk af tot SPF 30 (alleen als je geen gevoelige, kwetsbare huid hebt, onder behandeling bent of medicatie                  gebruikt). Bouw het aantal uren die je in de buitenlucht doorbrengt geleidelijk aan uit. Vermijd bij voorkeur de heetste momenten van de                      dag (tussen 11.00 uur - 15.00 uur).
  • Smeer de huid in met een aftersun of aloë vera gel na het zonnebaden of uren doorbrengen in de buitenlucht, voor het herstellen van de                     vochtbalans in de huid. Een extra laag crème met diep hydraterende eigenschappen zoals shea butter, cupuacu boter, cacaoboter, mango                 boter, avocado olie, jojoba olie zorgen voor een sneller herstel van de vochtbalans en conditie van de huid. Door de natuurlijke vetzuren                     (ceramiden) die het bevat, wordt de bovenste huidlaag en de dieper gelegen huidlagen gevoed, beschermd en geheeld.
  • Drink gedurende de dag voldoende water, om het vochtverlies aan te vullen.
  • Draag een hoed/zonneklep, gebruik een paraplu om over exposure van zonlicht van het gezicht te voorkomen.


Tip!
Maak geen gebruik van een olie om sneller te bruinen. Een zonnebrandproduct bruint de huid ook, maar langzamer. Eenmaal ontstane huidschade als gevolg van blootstelling aan zonlicht, is niet meer te herstellen. De schade kun je beperken door bovenstaande punten op te volgen.

In the Sun 

Waarom bescherming tegen de zon zo belangrijk is.

    “Maintaining a beautiful skin texture means taking care of it in a proper way!”

    - Saskia Pinas, huidtherapeut & schoonheidsspecialist -

Nog niet overtuigd van de zin of onzin van zonnebrandcrème? 

Ben je na het lezen van dit stuk en het bekijken van de bewustwording video van Johnson & Johnson InTheSunFil.com (hierboven te bekijken) nog steeds niet overtuigd van het nut en het voordeel van een zonnebrandcrème voor de gekleurde huid?

Misschien dat het volgende je bewuster kan maken om je donkere huid beter te beschermen, met name de mannen laten het nog al eens afweten als het gaat om de juiste huidverzorging en bescherming tegen de invloed van de zon, op regelmatige basis toe te passen.


Bij de volgende redenen heeft het gebruik van een zonnebrandproduct absoluut geen zin, maar kunnen de handelingen wel levensreddend zijn:

  1. Huidkanker komt in de donkere huid vele malen minder vaak voor dan in een witte huid. Huidkanker manifesteert zich ook in  andere                           lichaamsdelen die minder pigment bevatten dan kenmerkend is in een witte huid. In de VS zal 1 op de 5 Amerikanen een vorm van                               huidkanker ontwikkelen, tegenover 1 op 1000 Afrikaans- Amerikanen en Latijns- Amerikanen is dat 1 op de 167. Hoe groot de populatie onder               de diaspora is op de Caraïben en in Europa is nog onbekend. Hier is zover heb kunnen nagaan geen representatief onderzoek naar gedaan.
  2. Lager overlevingspercentage bij ontdekking. De diverse vormen van huidkanker worden in de gekleurde huid (Afrikaans, Aziatisch, Latijns-                 Amerikaans, overige gekleurde etnische groepen, incl. individuen met een gemengde achtergrond), worden vaker niet tijdig herkend en                       erkend, door artsen en aanverwante disciplines. Het 5- jaar overlevingspercentage onder mensen van kleur ligt 25% lager dan bij mensen met           een witte huid.
  3. Informatievoorziening en screening is niet aangepast op de doelgroep van gekleurde burgers.
  4. Huidkanker manifesteert zich op andere lichaamsdelen dan in een witte huid, die niet of minder bekend zijn bij de gekleurde als witte artsen.
             Locaties waar huidkanker op de minder en minst gepigmenteerde lichaamsdelen in de gekleurde huid voornamelijk voorkomt:
                * Voetzolen
                * Handpalmen
                * Teen- en vingernagels
                * Slijmvliezen (gebied in en rondom de anus)
                * Oksels
                * Scheenbenen.
    Het is natuurlijk onzin om een zonnebrandproduct op deze locaties aan te brengen maar 2 jaarlijks of vaker, de huid controleren op onregelmatigheden, kan geen kwaad.

  5. Stimulatie. Het gebruik van blekende huidverzorgingsproducten voor gezicht en lichaam, verhoogd de kans op huidkanker op andere                           lichaamsdelen, dan gebruikelijk is in de gekleurde huid. De pigmentcellen worden door de chemische ingrediënten onherstelbaar beschadigd             bij langdurig gebruik.
  6. Vitamine D3 deficiëntie. Het gebrek aan regelmatig zonlicht (buiten de gevarenzone 11.00 uur -12.00 uur), verhoogd het risico op ontstekingen             in lichaam en huid. Kom je weinig buiten vul je vitamine D3 aan. Zoek bij voorkeur de ochtendzon op voor een dosis vitamine D3. Hoe                         donkerder hoe groter de kans op een vitamine D3 tekort.
  7. Bepaalde huidaandoeningen die licht (UV-straling) overgevoelig zijn en vaker gezien worden in een gekleurde huid:
              * Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
              * Bij gebruik van UV- gevoelige medicatie (antibiotica, ontstekingsremmers, homeopatische middelen, anti- allergische middelen (hooikoorts),              oncologische medicatie, hormoonpreparaten)
              * Behandelingen die het productiesysteem van de pigmentcellen over een langere periode onderdrukt (sterke peeling, laserbehandelingen ter              bevordering van huidverjonging).

  8. Controleer minimaal 2 keer per jaar je huid op onregelmatigheden. Of bel, mail de praktijk als je twijfels of vragen hebt over een plekje op je huid.

Saskia Pinas MellaCare eSkinacademyIk ben Saskia Pinas, ruim 11 jaar actief als huidtherapeut en schoonheidsspecialiste in mijn praktijk in Rotterdam West.
Sinds mijn vroege tienerjaren, rond de pubertijd, heb ik mij altijd bezig gehouden met de huid. Ik had al vrij vroeg last van diverse huidproblemen. Vooral de pigmentvlekken die ik overhield na het doorstaan van de waterpokken, muggenbeten en later ook nog eens acne en de bijbehorende pigmentvlekken die het achterliet, striae, overbeharing. Ik zag de huidproblemen als een probleem. Naarmate je ouder wordt verdwijnen sommige huidaandoeningen vanzelf, maar laten soms hun sporen na.

Ik heb dan ook jaren gezocht en van alles en nog wat uitgeprobeerd en nog steeds om de opgelopen schade te kunnen herstellen. Soms met succes en soms ook niet.
Na het afronden van mijn opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht in 2006. Ben ik 3 jaar later voor mezelf begonnen. Sindsdien ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de theorie van de etnische huid en in de praktijk experimenteerde ik op mezelf welke apparatuur, producten en behandelingen, combinaties het effectiefst zijn in te zetten voor de gekleurde huid.

In de 12 jaar dat ik mijn praktijk run heb ik veel mogen zien aan huidaandoeningen, verhalen mogen horen van mijn klanten met betrekking tot hun huidproblemen en de obstakels, onbegrip en onwetendheid waarmee ze te maken hebben gehad. In hun zoektocht naar een oplossing voor hun huidprobleem of daaraan gerelateerde aandoening.

Kennis updaten over de gekleurde huid

Met de opleiding eSkinacademy, is het mijn missie om alle gekleurde consumenten in Nederland en in België, de mogelijkheid te bieden in de eigen woonomgeving een schoonheidssalon of huidtherapiepraktijk te bezoeken, die over de juiste kennis en ervaring beschikt om hun gekleurde huid op de juiste wijze te kunnen behandelen.
eSkinacademy is er voor dé beauty professional die op de juiste manier geïnformeerd wilt worden over de gekleurde huid.


Ben jij schoonheidsspecialist en/of huidtherapeut? Wil je een voorsprong nemen op je beauty collega's en een expert worden in het behandelen en adviseren van klanten met een gekleurde huid? Schrijf je in voor een online training bij www.eskinacademy.nl. Inhouse training (training op locatie zijn op aanvraag) mail je verzoek. 

Saskia Pinas

Huidtherapeut & schoonheidsspecialiste

www.mellacare.nl
www.eskinacademy.nl