People of collor_mensen van kleur_melanine
Saskia Pinas
05/13/2024
1 min
0

Jouw donkere huid bepaald niet welke behandeling geschikt is voor jouw huidprobleem

05/13/2024
1 min
0

Waarom behandelresultaten in een donkere huid eerder teleurstellend dan positief zijn.

Een schoonheidsspecialist leert om de huid te analyseren door te beoordelen of jouw huid droog, vettig of gecombineerd is. En welke cleanser, dag- en nachtcrème daar het beste bij past.
Jouw etnische achtergrond, veelal gemengd, dit geldt zeker in het geval voor afstammelingen van, de diaspora, Afrikaans- Caraïbische/ Europese, Aziatisch- Caraïbisch/Europese, komaf. Komen in de cosmetische en medische literatuur niet eens ter sprake, terwijl dat toch van groot belang is om jouw huid van de best mogelijke en optimale zorg te kunnen voorzien.

Skin color is only skin deep

Skin color is only skin deep. De hoeveelheid pigment in de huid bepaald voor een klein deel hoe de huid behandeld moet worden. De fysiologie daarentegen vormt een beter uitgangspunt dan een individu op basis van huidskleur in een classificatie systeem in te delen. 

Huidschade in de gekleurde huid is een veel voorkomend huidprobleem. Die ik in mijn praktijk voor huidtherapie en cosmetische behandelingen regelmatig terug zie komen. Na jaren van observatie, praktijk onderzoeken, experimenteren, onder vragen van mijn klanten. Kon ik mijn eigen vraag beantwoorden: Wat zie ik over het hoofd?

Eén van de factoren die aan de basis liggen van de huidschade, tegenvallende behandelresultaten, verkeerd gestelde diagnoses, is:

Eenzijdige kennis. Alleen kennis over de Europese huid.

Door een gebrek aan de juiste kennis over de diverse etnische groepen en hun karakteristieke kenmerken, het stelselmatig categoriseren en associëren van mensen met een niet- westerse achtergrond als dierlijk, net niet goed genoeg om voor een wit individu door te gaan. Domineren helaas nog te veel de denkpatronen, classificatiesystemen, onderzoek en observatie.

Wordt er onbewust en bewust, een foutieve voorstelling van hoe de gekleurde huid optimaal en op de juiste wijze behandeld, verzorgd en geadviseerd moet worden binnen de kaders van de (para)medische en cosmetische wereld, instand gehouden.

Door het stereotype beeld los te laten dat de Europese 'witte' huid leidend is en als uitgangspunt dient voor alle andere etnische groepen, hoe de buitenste huidlaag, de epidermis, het beste behandeld en onderzocht kan worden. Kan een hoop leed, huidschade en geldverspilling voorkomen.


Reacties
Categorieën